Andymcdonaldita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAndymcdonaldita
Fórmula químicaFe₂TeO₆
Localitat tipusdistricte miner de Detroit, serralada de Drum, comtat de Juab, Utah, Estats Units
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 4,6222(9) Å; c = 9,077(3) Å
Grup puntual4/mmm (4/m 2/m 2/m) - ditetragonal dipiramidal
Grup espacialp4₂/mnm
Colorgroc grisós, verd oliva, negre marronós
Fracturaconcoidal
Lluïssorterrosa
Color de la ratllamarró-groc
Densitat5,91 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-141
Any d'aprovació2019
SímbolAmc Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'andymcdonaldita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor d'Andrew (Andy) M. McDonald, professor de mineralogia de la Harquail School of Earth Sciences a la Universitat Laurentiana, a Sudbury (Ontario, Canadà).

Característiques[modifica]

L'andymcdonaldita és un òxid de fórmula química Fe₂TeO₆. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019, sent publicada per primera vegada el 2020. Cristal·litza en el sistema tetragonal.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a l'Smithsonian, situat a Washington DC (Estats Units), amb el número de registre: nmnh 177134, al Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles, a Los Angeles (Califòrnia) amb el número de catàleg: 67434, al Museu de Victòria (Austràlia) (núm. m54885), al museu d'enginyeria mineral de la Universitat de Nevada (USA) (núm. 2019.003.001), i al Museu d'Història Natural de Londres (Anglaterra) (núm. bm 2019,10).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al districte miner de Detroit, dins la serralada de Drum, al comtat de Juab (Utah, Estats Units), on es troba en forma de crostes terroses primers (0,5 mm.) recobrint fractures, i també com a crostes criptocristal·lines, associada a xocolatlita i carlfriesita. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Andymcdonaldite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 juliol 2021].