Anhidre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Anhidre com a terme general és una substància que no conté aigua. Per obtenir la forma anhidra d'una substància hi ha diversos procediments.

Solvents[modifica]

En molts casos la presència d'aigua pot evitar que es produeixi una reacció química, o formar productes no desitjats. Per a prevenir-ho es fan servir solvents anhidres per portar a terme certes reaccions. Per exemple cal solvents anhidres en la reacció de Grignard i la reacció de Wurtz.

La forma més comuna per obtenir la forma anhidra d'un solvent és portar-los a bullir en presència d'una substància higroscòpica. Per a fer-ho el metall més emprat és el sodi. Recentment han aparegut al mercat columnes de purificació de solvents (conegudes com a columnes de Grubb), que minimizen els perills dels mètodes clàssics de deshidratació.[1]

Gasos[modifica]

Substàncies que són gasos en condicions normals es fan servir com solucions aquoses concentrades. Per evitar ambigüitats per a referir-se a la forma gasosa es fa servir el terme anhidre després del nom de la substància. Per exemple:

  • El clorur d'hidrogen gasós es diu anhidre per diferenciar-lo de la forma comercial més comuna que consisteix en una solució aquosa 37% m/m.
  • L'amoníac anhidre és el gas, a diferència de la solució aquosa que es coneix com a hidròxid d'amoni.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Guidelines for solvent purification at UC Davis». Arxivat de l'original el 2006-09-04. [Consulta: 1r novembre 2010].