Anselm Hüttenbrenner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnselm Hüttenbrenner

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 octubre 1794 Modifica el valor a Wikidata
Graz Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juny 1868 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Graz Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pianista Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAntonio Salieri Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansJosef Hüttenbrenner (en) Tradueix, Andreas von Hüttenbrenner (en) Tradueix i Heinrich Hüttenbrenner Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: b0f8ac54-7e9c-4318-bdf2-b2c683f8d9f6 Lieder.net: 4498 Discogs: 2184900 IMSLP: Category:Hüttenbrenner,_Anselm Allmusic: mn0002198618 Modifica el valor a Wikidata
Els tres amics: (Johann Baptist Jenger, Anselm Hüttenbrenner i Franz Schubert (Josef Eduard Teltscher, 1827)
Fotografia d'Anselm Hüttenbrenner en els seus darrers anys.

Anselm Hüttenbrenner (13 d'octubre de 1794 - 5 de juny de 1868) va ser un compositor austríac del romanticisme. Va ser amic de Ludwig van Beethoven –amb qui va estar en el moment de la mort–, i de Franz Schubert. Les seves memòries sobre tots dos van ser recollides per Franz Liszt el 1854 (i, finalment, publicades en 1906) i constitueixen un document interessant però probablement no fiable en l'estudi biogràfic de Schubert.

Biografia[modifica]

Anselm Hüttenbrenner va néixer el 13 d'octubre de 1794 a la ciutat austríaca de Graz. Era fill d'un ric terratinent i va estudiar en el Graz Lyzeum i dret a la universitat de la ciutat; durant aquest temps també componia música. Va causar una gran impressió al comte Moritz von Fries per la seva habilitat com a pianista i, seguint els consells del comte, Hüttenbrenner es va traslladar a Viena l'abril de 1815 per estudiar amb Antonio Salieri. Ben aviat es va publicar la seva primera obra per a piano i veu i va acabar el Quartet per a corda, op. 3 el 1816. El 1818, va tornar a Graz, però retornar a Viena l'any següent, ja que aconseguí un lloc en una oficina governamental.

En 1821 va heretar el patrimoni familiar i va contreure matrimoni. Dos anys més tard, Schubert li va enviar el manuscrit de la Simfonia inacabada, a través del seu germà, Josef Hüttenbrenner. El manuscrit va romandre en mans de Hüttenbrenner fins que Johann von Herbeck el va visitar a Ober-Andritz (un llogaret a prop de Graz) el 1865 i s'emportà la partitura a Viena, on va dirigir la primera representació el desembre d'aquell mateix any.

Durant la seva estada es va fer amic de Beethoven i és famós perquè va estar al seu costat en el moment de la mort de Beethoven. En l'habitació només hi eren Hüttenbrenner i probablement la seva criada, Sali. Com a record, es va poder quedar amb un floc de cabells que actualment està guardat al Joanneum Universal Museum de Graz.[1]

Hüttenbrenner va ostentar el càrrec de mestre de capella del Steiermärkischer Musikverein entre 1825 i 1829 i de 1831 fins a 1839. El seu Rèquiem en do menor que va ser interpretat en el funeral de Schubert el 23 desembre de 1828.

Va morir el 5 de juny de 1868 a Ober-Andritz, a l'edat de 73 anys.

Obra[modifica]

Dels manuscrits de les obres de Hüttenbrenner, alguns s'han perdut, però la majoria es van quedar en mans dels seus descendents fins a la seva donació, l'any 2007, a la Biblioteca Universitària de la Universitat de Música i Arts Escèniques de Graz, Àustria. Els manuscrits i totes les obres que figuren en el catàleg es poden examinar també en línia. La seva música destaca per la seva riquesa melòdica.

Referències[modifica]

  1. Konrad Stekl, Beethoven-Haare in Graz, A: Mitteilungen des Steirischen Tonkünstlerbundes, No. 31/32, Graz 1967, Zur Dokumentation der Grazer Beethoven- und Schubert-Locken, A: Blätter für Heimatkunde, Heft 1, Graz 1967.
  • Maurice J.E. Brown; Ewan West. «Hüttenbrenner, Anselm» (en anglès). Grove Music Online. Oxford Music Online. (cal subscripció)
  • Dieter Glawischnig. Anselm Hüttenbrenner 1794-1868, sein musikalisches Schaffen, ADEVA, Graz 1969.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anselm Hüttenbrenner