Asimowita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAsimowita
Fórmula químicaFe2+₄O(Si₂O₇)
EpònimPaul D. Asimow (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit Suizhou, Xihe, districte de Zengdu, Suizhou, Hubei, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,7485(4) Å; b = 11,5761(9) Å; c = 8,3630(7) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialimma
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-102
SímbolAmw Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La asimowita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor de Paul D. Asimow (n. 1969), professor de geologia i geoquímica a l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, per "la seva investigació en petrologia ígnia i computacional i física de minerals i per explorar el comportament dels materials en condicions de xoc".

Característiques[modifica]

La asimowita és un silicat de fórmula química Fe2+₄O(Si₂O₇). Tot i que aquesta fórmula s’escriviria normalment com a β-Fe2+
2
SiO₄ per emfatitzar la seva relació polimòrfica amb la faialita, l'asimowita, de la mateixa manera que la wadsleyita amb magnesi dominant, és en realitat un sorosilicat i no un membre del grup de l'olivina. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018, sent publicada per primera vegada el 2019. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És un mineral polimorf amb la faialita i l'ahrensita.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservats a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural de la Universitat de Florència, a Itàlia, amb el número de catàleg: 3238/i, i a la Universitat de Frankfurt.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Suizhou, associada a faialita. El meteorit Suizhou, l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral, és una condrita L6 recollida en el mes d'abril de 1986 a la localitat de Xihe, dins el districte de Zengdu (Hubei, República Popular de la Xina).[2]

Referències[modifica]

  1. «Asimowite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 juliol 2021].
  2. «Suizhou meteorite (Suizhou L6 chondrite), Xihe, Zengdu District (Cengdou District), Suizhou, Hubei, China» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 juliol 2021].