Bartomeu Genovès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBartomeu Genovès
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Menorca (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XV Modifica el valor a Wikidata

Bartomeu Genovès (Menorca, segle XIV) va ser un visionari i escriptor menorquí.

Nascut a l'illa de Menorca,[1][2] tot i que d'altres suggereixen Mallorca. Seguidor d'Arnau de Vilanova.[3] El 1360 va profetitzar la vinguda de l'anticrist en un opuscle anomenat Aveniment de l'Anticrist.[4] A banda d'aquesta temàtica principal, també profetitzà que els sagraments s'acabarien i que l'Església Catòlica passaria a estar formada únicament per jueus, musulmans i altres conversos, segons l'autor a causa de la duresa dels mals cristians.[3] Uns anys més tard es troba establert a Barcelona. El 1369, va ser empresonat per la publicació d'aquest llibre per ordre del bisbe de Barcelona Berenguer d'Erill, a requeriment de l'inquisidor Nicolau Eimeric.[4] El llibre ser cremat per la Inquisició el mateix davant la porta de la catedral de Barcelona per ordre del mateix Eimeric.[2] També va ser autor d'un text anomenat La Disputa que en Bartomeu Janovés de l'illa de Menorcha hach ab alguns subtils juheus.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Quintana Cabanas, Josep Maria. Regionalisme i cultura catalana a Menorca (1888-1936). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998, p. 34. 
  2. 2,0 2,1 Riera i Sans, Jaume «Bíblies en català no cremades per la Inquisició espanyola». Butlletí de l'Associació Bíblica de Catalunya, setembre 2013, pàg. 43.
  3. 3,0 3,1 «Bartomeu Genovès». Diccionari de la literatura catalana. Grup Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 23 abril 2020].
  4. 4,0 4,1 Trenchs Òdena, Josep. Documents de cancelleria i de mestre racional sobre la cultura catalana medieval. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2011, p. 377.