Bernardo de Agén

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBernardo de Agén
Biografia
Naixement1080 Modifica el valor a Wikidata
Agen Modifica el valor a Wikidata
Mort1152 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Bisbe de Sigüenza
1121 – – Pedro de Leucata →
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbisbe catòlic (1121–), sacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióBernardo de Sedirac Modifica el valor a Wikidata
Sepulcre del bisbe Bernardo de Agén a la catedral de Sigüenza

Bernardo de Agén va néixer circa de 1080, a La Sauvetat de Savèra petit poble a la vora d'Agen, actual capital del departament d'Òlt i Garona, (França), va morir a Huertahernando, (Guadalajara) el 1152.

Biografia[modifica]

Bernardo de Agén va arribar molt jove a Castella, acompanyant els monjos cluniacencs, que imposarien el ritu romà a una població acostumada al ritu mossàrab. Va ser canonge de la Catedral de Toledo quan n'era arquebisbe Bernardo de Sedirac.

El 1118, la reconquista als almoràvits d'Alcalá de Henares per l'arquebisbe de Toledo i la presa de Saragossa per Alfons I d'Aragó i Pamplona va ser l'esperó perquè el futur rei Alfons VII, fill de la reina Urraca, voldgués recuperar totes les terres en el seu moment conquerides pel seu avi, Alfons VI i frenar l'avançament de les conquestes del rei aragonès a terres castellanes, ja que aquest en pocs anys havia conquerit Calataiud, Medinaceli, Sòria i Atienza; per aconseguir-lo es va recolzar en l'arquebisbe de Toledo, el qual va restaurar algunes antigues seus episcopals castellanes, encara en mans musulmanes, encarregant els seus bisbes la feina de reconquistar-les.

El 22 de gener de 1124 va reconquistar amb tropes castellanes l'alcassaba de Sigüenza. Aquesta població, en aquell moment, estava dividida en dos nuclis de població, quedant l'alcassaba i el nucli superior en mans de la corona i la inferior, a la vora de l'Henares, en mans del bisbe Bernando de Agén.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bernardo de Agén


Precedit per:
Restauració de la Diòcesi
Bisbe de Sigüenza
1121-1152
Succeït per:
Pedro de Leucate