Biblioteca Municipal Pere Caner

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Biblioteca Municipal Pere Caner
Antic Hospital
Imatge
EpònimPere Caner i Estrany Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusBiblioteca pública i biblioteca central Modifica el valor a Wikidata
Construcció2007 Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII
XX i XXI
Característiques
Estil arquitectònicRenaixement
Contemporània
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalonge i Sant Antoni (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer Sant Joan o de l'Educació 26
Map
 41° 51′ 44″ N, 3° 04′ 26″ E / 41.86235°N,3.07402°E / 41.86235; 3.07402
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC6976 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webbibgirona.cat… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): BiblioCalonge Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca Municipal Pere Caner és una infraestructura cultural del municipi de Calonge (Baix Empordà) que conté una biblioteca pública, l'arxiu municipal i una sala per a la consulta de continguts multimèdia. L'edifici, que conté elements de l'antic «Hospital de Pobres» del segle xvii és llistat com a bé cultural d'interès local.[1] La biblioteca està dedicada a Pere Caner, un historiador i escriptor calongí.

L'obra va començar el 2004 i 'edifici es va inaugurar-se l'11 de febrer 2007. Va obrir amb un fons de 12.500 volums que un mes més tard ja havia augmentat fins als 14.175 documents.[2][3] El document més antic que conserva data de 1314.

Història de l'edifici[modifica]

Es troba a la part ampla del carrer de Sant Joan o de l'Educació. La part construïda la formen dos pisos molt grans amb finestrals. La semiconstruïda són un seguit de patis i solars amb parets de maons. La façana que dona al carrer mostra el que havia de ser la portalada de la capella: l'obertura rectangular està emmarcada per dues pilastres estriades que sostenen la llinda (amb data de 1842), sobre el que s'aixeca un frontó (amb la inscripció: 16F0T74), rematat per un carreu amb un baix relleu que representa la col, i al capdamunt hi ha un ull de bou. És la primera representació (1674 segons la inscripció, o potser més antiga) conservada de l'emblema de la col qui aparèixerà més tard a l'escut de Calonge.[4]

Al segle xvii es comença a construir l'anomenat Antic Hospital. Sembla ser, però, que mai s'acabà, malgrat que al segle passat s'hi feu una segona intervenció, com ho indiquen les dates que s'hi troben gravades. La part construïda serví durant més d'un segle d'Escoles Nacionals i després com a magatzem municipal. Des del 2004, l'arquitecte Jordi Casadevall i Dalmau va transformar l'Antic Hospital (també anomenat Les Velles Escoles) en una biblioteca funcional, tot i conservar els elements antics.[5] La transformació va costar 1,8 milions d'euros.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca Municipal Pere Caner
  1. «Antic Hospital». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 agost 2019].
  2. «La nova biblioteca de Calonge arriba a 359 socis en el primer mes». Diari de Girona, 14-03-2007.
  3. «Biblioteca Municipal Pere Caner», Web de les biblioteques públiques de Catalunya
  4. Caner i Estrany, Pere «L'origen del nom de Calonge, la seva avaluació i l'escut de la vila». Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, Vol. 25 (II), 1981, pàg. 597.
  5. «Biblioteca y Archivo en Calonge» (en castellà). Kasval Arquitectes SLP, 2005.[Enllaç no actiu] amb fotos de l'interior
  6. «La nova biblioteca de Calonge ha costat 1,8 milions i aspira a tenir un fons de 20.000 volums». Diari de Girona, 09-02-2007.

Enllaços externs[modifica]