Biblioteca per cecs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pel·lícula de l'any 1955 sobre la biblioteca holandesa de cecs de La Haia

Una biblioteca per a invidents és una biblioteca que proporciona mitjans adequats per a préstecs per a invidents i deficients visuals, especialment llibres i revistes en Braille (sistema de lectura per invidents inventat per Louis Braille) o en lletra gran, així com suports d’àudio (discos, cassets d’àudio, àudio, etc.), CD o com a audiollibres.

Els usuaris poden rebre els mitjans de comunicació de forma gratuïta gràcies a l'exempció de correu postal mundial per a invidents.

Les persones cegues i amb deficiències visuals paguen una quota única d’inscripció o una quota anual de soci en algunes biblioteques per a invidents. Altres biblioteques per a invidents són gratuïtes.

Història[modifica]

La foto en blanc i negre del 1980 mostra tres adolescents i una dona adulta asseguts a la taula. Hi ha llibres per a invidents, a les pàgines fosques dels quals les representacions d’animals (lleó, girafa) estan relleu en relleu, és a dir, són tàctils. A l'esquerra, dues noies han ajuntat el cap i xiuxiuegen feliçment. La de la dreta dels dos toca amb la punta dels dits de les dues mans sobre una pàgina d’un llibre amb els ulls tancats mentre xiuxiueja a l’orella de la persona asseguda al seu costat. Ella, amb ulleres gruixudes, escolta divertida. El noi de pèl llarg assegut al seu costat és aparentment cec; sent el llibre estirat davant seu amb concentració. El supervisor està vigilant .
Joves a una escola de cecs el 1980 a la biblioteca de cecs de Leipzig

.Una associació privada, la Societat per a la Obtenció de Llibres amb Lletra Gran i Oportunitats Laborals per a cecs (en alemany, Verein zur Beschaffung von Hochdruckschriften und Arbeitsgelegenheit für Blinde zu Leipzig), va ser creada a Leipzig al 1894 per proporcionar literatura i ocupació a les persones amb discapacitat visual.[1] La seu d'aquesta associació es va establir a la casa d'un llibreter i va esdevenir la primera biblioteca per a cecs de l'Imperi Alemany. Poc temps després, la societat creà la seva pròpia editorial i una impremta. Una fundació de caritat, l'Associació per promoure la Biblioteca Central d'Alemanya per a cecs (en alemany, Verein zur Förderung der Deutschen Zentralbücherei für Blinde), va ser creada al 1916. Per aquesta època comptava amb més de 5.000 volums braille i tenia uns 1.200 usuaris freqüents.[2]

La primera biblioteca pública per a invidents amb impressora, la Biblioteca Central d'Alemanya per a cecs de Leipzig (DZB) a Alemanya, es va fundar a Leipzig el 1894. També s'hi produeixen audiollibres des de l'any 1956La Biblioteca de l'Audició i el Braille de l'Alemanya del Sud a Stuttgart, fundada el 1957, va haver de ser tancada el 2004 per motius econòmics.

Mitjans de comunicació per a invidents[modifica]

Els primers audiollibres per a invidents es van produir a la dècada de 1950. La invenció del disc de vinil va fer possible el nou suport. Només amb la introducció de cassets compactes i posteriors CD d’àudio, els audiollibres es van fer tan “útils” que es podien enviar en gran nombre per correu sense que es produïssin danys durant el trànsit.

Biblioteques per invidents disponibles segons la llengua[modifica]

Alemany[modifica]

Hi ha altres biblioteques per a invidents als països de parla alemanya de

  • Zúric (Biblioteca suïssa SBS per a invidents, deficients visuals i amb discapacitat impresa, fundada el 1904),
  • Hamburg (Biblioteca nord-alemanya d’oïda cega e. V. (NBH), fundada el 1905),
  • Marburg (Biblioteca alemanya per a cecs (DBB) del German Study Center for the Blind e. V., fundat el 1917),
  • Bonn (Biblioteca catòlica alemanya de lectura sense barreres gGmbH (DKBBLesen), fundada el 1918),
  • Münster (Biblioteca de cecs d'Alemanya Occidental e. V. (WBH), fundada el 1955, només suports d’àudio),
  • Viena (audioteca de l'Associació Austríaca de Cecs i Deficients Visuals, fundada el 1957, només per a suports),
  • Berlin (Berliner Blindenhörbücherei gGmbH, fundada el 1958),
  • Múnic (Bayerische Blindenhörbücherei e. V. (BBH), fundada el 1958) i
  • Alsbach-Hähnlein (Biblioteca d'audició cega de la veu de l'esperança, fundada el 1964)

Al setembre de 2004, la comunitat de mitjans de comunicació per a persones cegues i amb discapacitat visual va fundar MediBuS, una associació de biblioteques per a invidents de països de parla alemanya.

Alemanya
Àustria
Suïssa

Anglès[modifica]

Anglaterra

The National Library for the Blind (NLB) és una biblioteca pública del Regne Unit, fundada el 1882, amb l'objectiu d'assegurar-se que les persones amb problemes de vista tenen el mateix accés als serveis bibliotecaris que les persones amb visió. La NLB va passar a formar part del Royal National Institute of Blind People l'1 de gener de 2007 i incorporada al Servei Nacional de Biblioteques RNIB.[3] Formar part de la NLB continua sent gratuït. El fons de préstec de la Biblioteca va arribar a sumar uns 46.000 títols en formats braille, música braille, tipus Moon i lletra gran. Normalment s’emetien 170.000 volums a l’any, publicats a tot el Regne Unit i a l'estranger.

Estats Units

La National Library for the Blind dels Estats Units es va constituir el 26 de desembre de 1911 i estava situada al carrer 1729 H, Washington, D.C.. Swiggett, Mrs. Glen Levin. Report on the Women's Auxiliary Conference: Held in the City of Washington, U.S.A., in Connection with the Second Pan American Scientific Congress, December 28, 1915-January 7, 1916. Public domain. U.S. Government Printing Office, 1916. 

Castellà[modifica]

Espanya

La Fundació ONCE disposa de la biblioteca digital accessible per a cecs i sords i cecs en espanyol més gran del món, amb un total 64.000 llibres-novel·la, obres de poesia, teatre, revistes, partitures musicals i texts especialitzats que la fundació porta anys recopilant i que posa a disposició dels 258 milions de persones amb discapacitat visual del planeta. A dia d'avui, es poden descarregar gairebé 34.000 títols en format Daisy, 27.000 en format braille i més de 3.000 partitures.[4]

Japonès[modifica]

La Biblioteca Braille del Japó és una de les majors i més antigues biblioteques especialitzades en la ceguesa del Japó. La col·lecció de la biblioteca inclou aproximadament 81.000 llibres en Braille (uns 23.000 títols), 210.000 llibres orals (24.000 títols), i diversos documents referents a la ceguesa i al mètode de lectura Braille.[5]

Referències[modifica]

  1. «dzb lesen in english - Homepage». Arxivat de l'original el 2019-12-30. [Consulta: 25 abril 2020].
  2. «dzb lesen - Das dzb lesen - Geschichte des dzb lesen». Arxivat de l'original el 2019-12-30. [Consulta: 25 abril 2020].
  3. RNIB National Library Service
  4. «La mayor biblioteca adaptada para ciegos del mundo en español» (en castellà). [Consulta: 10 agost 2021].
  5. Japan Braille Library (japonès)