Bogatell

Infotaula de geografia físicaBogatell
TipusIndret Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBarcelona i la Vila Olímpica del Poblenou (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 30″ N, 2° 11′ 44″ E / 41.39157°N,2.195679°E / 41.39157; 2.195679

El Bogatell és l'espai del litoral barceloní on es trobava la desembocadura del Rec Comtal. Era situada a l'espai actualment ocupat pel barri de la Vila Olímpica de Barcelona.

Història[modifica]

Tota la zona d'Icària està estretament lligada amb el Bogatell i les seves flaires, ja que inicialment era la desembocadura del Rec Comtal al mar, que va ser traslladada cap a llevant amb la construcció de la Ciutadella i es va anar convertint en una claveguera a cel obert. Diverses vegades se'n va proposar la canalització, cobriment i la millora, però no fou fins al 1851 quan es van iniciar els tràmits pertinents. El juliol del 1972 s'inaugurà la planta d'aigües residuals del Bogatell, enderrocada a finals del 1989 per la construcció de la Vila Olímpica.

El topònim Bogatell va donar nom a una de les platges que es van reformar amb la urbanització de la Vila Olímpica, la platja del Bogatell.

Rep també el nom de Bogatell l'estació de la línia 4 del metro de Barcelona, que té la sortida als carrers de Pujades i de Zamora. També duu aquest nom l'escola de primària que es construí el 1979 en el triangle que formen el carrer de Ramon Turró i l'avinguda del Bogatell, on abans hi havia les instal·lacions de la Lletera.

El Bogatell era també el nom d'un torrent que naixia al Guinardó i que alimentava la Llacuna del Poblenou, després de creuar part del Camp de l'Arpa i del Clot. Durant molts anys el carrer de Rogent, que havia estat la seva llera, es va dir Bogatell.[1]

Riu Bogatell[modifica]

Com a conseqüència del desviament de les rieres del pla de Barcelona que anaven a tocar les muralles de la ciutat més l'aportació sobrant del Rec Comtal va crear-se un curt però estable riu anomenat també Bogatell.

Aquest riu, que va fluir de manera natural pels camps de Sant Martí de Provençals fins a passar darrera de l'actual Cementiri del Poblenou fins al mar, va ser (abans de ser cobert pels Jocs Olímpics d'Estiu de 1992) canalitzat en línia recta creant al final dues traces on se'l pot identificar. L'antiga llera, natural, es correspon al darrer tram del Carrer Llacuna de Barcelona abans d'arribar al Parc del Poblenou (anomenat Passatge de Llacuna donada la seva estretor). La nova llera, canalitzada i on encara circula per sota, és l'actual Avinguda del Bogatell.[2]

Referències[modifica]

  1. DDAA. Enciclopèdia, El Poblenou en 135 veus. Arxiu Històric del Poblenou, 2005, p. 26
  2. cancowley. «Bogatell i Bugatell», 27-11-2014. [Consulta: 23 febrer 2022].

Vegeu també[modifica]