Bok l'hong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBok l'hong
Característiques
Epònimpapaia i morter Modifica el valor a Wikidata
País d'origenCambodja Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusMacedònia de fruita Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalspapaia, tomàquet, mongeta tendra, cacauet, peix fumat, alfàbrega, salsa de peix, pasta de gambes, gamba seca, suc de llima, sal, sucre, glutamat monosòdic i bitxo Modifica el valor a Wikidata

El bok l'hong (llengua khmer: បុកល្ហុង) és la versió cambodjana d'un plat conegut popularment a Occident com amanida de papaia. En la llengua local, el khmer, l'hong vol dir 'papaia' i bok fa referència als ingredients lleugerament triturats en un morter. Aparentment, ha arribat a la cuina de Hawaii.[1]

Malgrat l'ús de la papaia, és una amanida de gust salat. Quan no és madura, la papaia té un sabor lleugerament amarg o agre i una textura cruixent i ferma, per la qual cosa es tritura en el morter.

Hi ha moltes versions del bok l'hong a Cambodja, però inclouen indispensablement la papaia verda, que també s'utilitza com a verdura en altres plats khmers com ara sopes i estofats. L'ingredient principal, doncs, es prepara tallant-la en juliana. D'altres que solen aparèixer són el tomàquet, els cacauets, el peix fumat i les mongetes verdes o planes tallades,[2] Les herbes que s'hi afegeixen com a ingredient o guarnició poden dur kantrop,[3] fulles de llima i alfàbrega.[2]

Es pot amanir amb salsa de peix, pasta de gambes (també anomenada kapi), gamba seca,[4] crancs en conserva i suc de llima. Els crancs en conserva són crancs petits fermentats en un líquid salat que es trituren en un morter i s'adhereixen a l'amanida. Normalment es condimenta amb sal, sucre i glutamat monosòdic.

Altres verdures que s'acostuma a ficar-hi són els tomàquets en daus i les pastanagues en tires. Pot coronar-se el plat amb cacauets, bitxos i gamba seca, que solen passar també pel morter.

Referències[modifica]

  1. Source Wikipedia. Cultura de Hawái: Cultura Tiki, Gastronomía de Hawái, Mitología Hawaiana, Museos de Hawái, Religión en Hawái, Universidades de Hawái (en castellà). General Books, 2011, p. 34. ISBN 9781231374238. 
  2. 2,0 2,1 Wong, Kitci. «Scrumptious Khmer Cuisine To Delight Your Palate» (en anglès). asiahotels.com, 08-01-2010. Arxivat de l'original el 25 març 2010. [Consulta: 20 març 2010].
  3. Ministeri de Turisme de Cambodja. «Bok L'hong Khmer» (en anglès). The Cuisine of Cambodia. Arxivat de l'original el 10 setembre 2010. [Consulta: 20 març 2010].
  4. Keo, Chanbo. «Bok Lhong Bongkea» (en anglès). chanbokeo.com, 14-04-2008. [Consulta: 20 març 2010].