Gripau verd

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bufo viridis)
Infotaula d'ésser viuGripau verd
Bufo viridis Modifica el valor a Wikidata

Gripau verd a Rodes, Grècia
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAmphibia
OrdreAnura
FamíliaBufonidae
GènereBufotes
EspècieBufo viridis Modifica el valor a Wikidata
Laurenti, 1768
Cant del gripau verd

El calàpet verd o gripau verd[1] (Bufo viridis) és un gripau que, dins d'Espanya, només es pot trobar a les illes Balears. També es troba a Còrsega, Sardenya, Europa continental, nord d'Àfrica i Àsia. Té una mida habitual de vuit a deu centímetres de longitud, s'alimenta d'invertebrats (insectes, gastròpodes, etc.) i té un comportament més aviat nocturn. El seu cant, que se sent especialment a l'estiu, és peculiar i fàcil de reconèixer. A la Unió Europea està protegit per la Convenció de Berna.

Viu prop de l'aigua dolça, a les Balears tant en indrets propers a la costa com en d'altres més a l'interior, sovint a àrees on hi ha també aus migratòries. També pot viure en muntanyes (fins a dos mil metres d'altitud), estepes, semideserts i algunes àrees urbanes. El seu color sol ser verdós, marronós o fins i tot rogenc, amb taques, i el ventre més clar; però és diferent a diferents zones de la seva distribució. A més, un mateix gripau verd pot variar el seu color en resposta a la llum i a la calor, i de manera més visible que d'altres gripaus.

La femella és visiblement més gran que el mascle, i a cada ovada posa a l'aigua de l'ordre de 10.000 ous agrupats de dos en dos en una mena de cordó gelatinós. A diferència d'altres gripaus, no tendeix a cercar sempre el mateix medi aquàtic per a reproduir-se.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gripau verd

Referències[modifica]

  1. «Gripau verd». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.