Calcioandyrobertsita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCalcioandyrobertsita
Fórmula químicaKCaCu₅(AsO₄)₄(H₂AsO₄)·2H₂O
Epònimandyrobertsita i calci Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Tsumeb, Tsumeb, Regió d'Oshikoto, Namíbia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.DH.50
Nickel-Strunz 9a ed.8.DH.50 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.25 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 9,81 Å; b = 10,034 Å; c = 9,975 Å; β = 101,84°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialp21/m *
Colorblau elècric[1]
Exfoliaciódistingible/bona en (100)
Tenacitatfràgil
Duresa3
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,713 nβ = 1,743 nγ = 1,749
Birefringènciaδ = 0,036
Dispersió òpticafeble
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1997-023
Any d'aprovació1997
SímbolCarb Modifica el valor a Wikidata
Referències[2]

La calcioandyrobertsita és un mineral de la classe dels fosfats. Rebé el seu nom en honor d'Andrew (Andy) Clifford Roberts, mineralogista del Servei Geològic del Canadà i especialista en la documentació de noves espècies minerals. La calcioandyrobertsita és isoestructural i l'anàleg de calci de l'andyrobertsita; també es troba relacionada estructuralment amb el grup de la lavendulana.

Característiques[modifica]

La calcioandyrobertsita és un fosfat de fórmula química KCaCu₅(AsO₄)₄(H₂AsO₄)·2H₂O. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la calcioandyrobertsita pertany a «08.DH: Fosfats amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ < 1:1» juntament amb els següents minerals: minyulita, leucofosfita, esfeniscidita, tinsleyita, jahnsita-(CaMnFe), jahnsita-(CaMnMg), jahnsita-(CaMnMn), rittmannita, whiteïta-(CaFeMg), whiteïta-(CaMnMg), whiteïta-(MnFeMg), jahnsita-(MnMnMn), kaluginita, jahnsita-(CaFeFe), jahnsita-(NaFeMg), jahnsita-(NaMnMg), jahnsita-(CaMgMg), manganosegelerita, overita, segelerita, wilhelmvierlingita, juonniïta, calcioferrita, kingsmountita, montgomeryita, zodacita, arseniosiderita, kolfanita, mitridatita, pararobertsita, robertsita, sailaufita, mantienneïta, paulkerrita, benyacarita, xantoxenita, mahnertita, andyrobertsita, keckita, englishita i bouazzerita.

Formació i jaciments[modifica]

A la mina Tsumeb, la seva localitat tipus, la calcioandyrobertsita es troba formant intercreixements lamelars amb l'andyrobertsita;[1] aquests creixements de dos minerals formen un continu cristal·logràfic i, per tant, només es poden calcular els valors mitjans de les propietats dels minerals. L'any 1999 només es coneixia un espècimen del mineral, un agregat de plaques de 0,1 x 5 x 10 mm. Aquest agregat es trobà associat amb adamita cuprifera, olivenita rica en zinc i tennantita.[1] Actualment s'han descrit exemplars a Alemanya i Suïssa a més a més de Namíbia.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Cooper, M. A. (et al.) «Andyrobertsite and calcioandyrobertsite: Two new minerals from the Tsumeb mine, Tsumeb, Namibia». Mineralogical Record, 1999, pàg. 181-186.
  2. 2,0 2,1 «Calcioandyrobertsite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 desembre 2019].