Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya és un catàleg que recull les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu català. Aquest Catàleg es crea sefuint els criteris a través d'un Decret de la Generalitat de Catalunya.[1][2]

El Catàleg comença a desplegar-se cap el 2008, catalogant-se genèricament elements festius amb difusió supracomarcal com són la sardana, la jota i els trabucaires a Catalunya. La catalogació i el reconeixement d'aquest conjunt de festes ha estat possible gràcies a la col·laboració d'ajuntaments, entitats i dels membres del Consell de la Cultura Popular i Tradicional.[2] El Catàleg vol arribar a constituir una eina de difusió de la riquesa del nostre patrimoni festiu. Ara per ara, les mesures adoptades per al suport a les festes catalogades passen per la convocatòria de subvencions, i la publicació d'aquesta pàgina web amb l'objectiu de difondre les nostres festes, o la posada a disposició de tothom el material documental recopilat de cadascuna de les festes catalogades, consultable en el Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAAC). Les festes i elements festius són part del patrimoni cultural immaterial de Catalunya. Precisament, la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial recull en el seu redactat que aquest patrimoni immaterial es manifesta de manera particular en els àmbits següents:[3][4]

  • Tradicions i expressions orals, incloent-hi la llengua com a vehicle del patrimoni cultural immaterial.
  • Arts de l'espectacle.
  • Usos socials, rituals i actes festius
  • Coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l'univers
  • Tècniques artesanes tradicionals

Referències[modifica]

  1. «DECRET 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, Núm. 4743, 19-10-2006, pàgs. 43239-43241 [Consulta: 15 setembre 2022].
  2. 2,0 2,1 Clotet, M. Teresa «El Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un projecte amb història, un projecte de futur». Revista d'etnologia de Catalunya, Núm. 37, 2010, pàgs. 191-192. ISSN: 1132-6581 [Consulta: 15 setembre 2022].
  3. «Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial». París: UNESCO, 17-10-2003. [Consulta: 15 setembre 2022].
  4. «Inventari del patrimoni festiu de Catalunya». Patrimoni Festiu de Catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 setembre 2022].

Enllaços externs[modifica]