Chutney

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Música chutney».
Chutneys

El chutney és un condiment agredolç elaborat amb fruites o verdures cuites en vinagre amb sucre i espècies. Es fa servir especialment a la cuina dels països del sud d'Àsia i al Regne Unit.[1] Es pot utilitzar fresc o preparar com a conserva. En aquest cas s'han d'esterilitzar al bany maria.

La paraula deriva del sànscrit caṭnī («chatni»). Cap al segle xvii els chutneys es van començar a enviar a la Gran Bretanya i a França com a mercaderia de luxe.[2]

Els chutneys poden ser humits o secs i tenir una textura fina o gruixuda. Com a conservants s'hi pot afegir vinagre o suc de cítrics.

Abans el chutney es molia amb la mà; actualment es fan servir aparells elèctrics. S'afegeixen les diverses espècies en un ordre determinat i com a oli es fa servir normalment oli de sèsam o bé oli de cacauet.

Accentuen i donen brillantor als plats una mica insípids, sobretot als freds (restes de carn bullida, pollastre, aviram, peix, etc.).[1]

Varietats de chutney[modifica]

N'hi ha de tota mena, pràcticament sense límit, ja que es pot fer amb moltes combinacions d'espècies, fruita i verdura. Les del Pakistan i l'Índia solen ser preparats prenent com a base fruites exòtiques (coco, ananàs, mangle, polpa de tamarinde), però també amb productes del país: albergínia, poma, pruna, tomàquet, cireres, cebes, raïms, meló, figues, pebrots, dàtils etc.

S'hi afegeixen espècies a la mescla, i les espècies que més sovint s'inclouen són el fenigrec, el coriandre, el comí i l'asafètida (hing), gingebre, grans de mostasa, bitxo, coriandre, menta (amb coriandre i menta es dien hari chutneyez; 'hari' és la paraula urdú/hindi per 'verd')

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «chutney». Cercaterm. TERMCAT.
  2. Weaver, William Woys. «Chutney». A: Ed. Solomon H. Katz. Encyclopedia of Food and Culture. Vol. 1.. Nova York: Charles Scribner's Sons, 2003. ISBN 0684805685. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chutney