Cinco de mayo: La batalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaCinco de mayo: La batalla
Fitxa
DireccióRafa Lara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPaco Gallástegui
GuióRafa Lara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJaramar Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGermán Lammers
MuntatgeRafa Lara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraEstudios Churubusco Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena3 maig 2013 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
castellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost80.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació112.794.852 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt2553908 Filmaffinity: 833587 Allocine: 221197 Letterboxd: cinco-de-mayo-the-battle Allmovie: v580071 TCM: 2007887 TMDB.org: 184374 Modifica el valor a Wikidata

Cinco de mayo: La batalla és una pel·lícula mexicana de 2013, escrita i dirigida per Rafa Lara, el film està basat en els esdeveniments bèl·lics ocorreguts el 5 de maig de 1862 a Puebla, Mèxic; és protagonitzada per Kuno Becker (com Ignacio Zaragoza), Javier Oliván, Christian Vázquez, Pablo Abitia i Liz Gallardo. La pel·lícula es va estrenar en Mèxic i Estats Units[1] el 3 de maig de 2013.[2] La pel·lícula va tenir un cost de 80 milions de pesos mexicans (aproximadament 6 milions de dòlars) xifra històrica al cinema mexicà, convertint-la en una de les pel·lícules mexicanes més costoses fins avui.[3]

Trama[modifica]

Poc després de la fi de la Guerra de Reforma, l'exèrcit de Benito Juárez resulta triomfador i entra a la ciutat de Mèxic. Els pocs conservadors restants són exiliats o inicien una guerra de guerrilles. Mentrestant, a París, França, un grup de conservadors mexicans (José María Gutiérrez d'Estrada, José Manuel Hidalgo i Juan Nepomuceno Almonte - fill il·legítim de José María Morelos y Pavón) tenen audiència amb l'emperador Napoleó III durant l'òpera Don Giovanni, a qui li expliquen la situació de Mèxic. Ple d'ambició, aquest decideix enviar una expedició a Mèxic al comandament del general Ferdinand Latrille (William Miller), comte de Lorencez, qui accepta gustós de la nova empresa. Mesos després es reunirien els mandataris de França, Espanya i el Regne Unit a Londres per a organitzar una invasió a territoris mexicans.

Al gener de 1862, Juan (Christian Vázquez) i Artemio (Javier Oliván), dos guaites del port de Veracruz, albiren una gran flota emergint de la boira. Eren els vaixells espanyols provinents de Cuba. Assabentant-se de la invasió, les tropes mexicanes al port són ràpidament retirades per reagrupar-se en el camí a la capital. Les tropes europees a Veracruz comencen a patir de vòmit negre per la humitat i el relleu. Mentrestant, a la capital, el president Benito Juárez envia al delegat Manuel Doblado a parlamentar amb el general espanyol, Joan Prim i Prats (Ginés García Millán), qui sent que la invasió en si no era molt bona idea. No pensava el mateix el diplomàtic francès Dubois de Saligny (Álvaro García Trujillo), qui entenia l'encàrrec de l'emperador i esperava l'arribada de Lorencez. Una vegada a Mèxic, Lorencez i Saligny revelen les intencions de marxar fins a la capital juntament amb el Gral. Almonte i declaren trencada l'aliança tripartida.

El general Ignacio Zaragoza (Kuno Becker) s'acomiada de la seva moribunda esposa mentre és nomenat encarregat de la defensa nacional i marxa a Orizaba, on comença a reunir l'exèrcit de Juárez.

Repartiment[modifica]

Paco Gallastegui, J.C. Montes-Roldan, Liz Gallardo, Rafa Lara, Christian Vázquez i Antonio Merlano

Premis[modifica]

En la LVI edició dels Premis Ariel va guanyar el premi als millors efectes visuals i als millors efectes especials[4] mentre que a la 43a edició de les Diosas de Plata Mauricio Peña Flores va rebre una Diosa de Plata especial.[5]

Referències[modifica]

  1. «Cinco de Mayo, La Batalla». Noticieros Telavisa. Noticieros Televisa, 29-04-2013 [Consulta: 1r juny 2013].
  2. «CINCO DE MAYO: LA BATALLA» (en español). México: VIDEOCine, 08-05-2013. Arxivat de l'original el 12 d'agost de 2013. [Consulta: 1r juny 2013]. Arxivat 2013-08-12 a Wayback Machine.
  3. Díaz Reyes, Carlos «‘Cinco de Mayo: La Batalla’» (en español). Espactáculos-Cine. Vanguardia, 01-05-2013 [Consulta: 1r juny 2013]. «La cinta es la producción más cara en la historia del cine mexicano. Contó con un presupuesto de más de 80 millones de pesos.» Arxivat 2013-07-24 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-07-24. [Consulta: 29 abril 2021].
  4. Los ganadores del Ariel 2014, milenio.com
  5. Ganadores de la Diosa de Plata de PECIME 2014, cinent.com

Enllaços externs[modifica]