Columna Volant Catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarColumna Volant Catalana
TipusMilícia
Data de llevasetembre del 1936
Dissolució24 d'octubre del 1936
PaísBandera de Catalunya Catalunya (Bandera de la Segona República Espanyola Espanya)
BrancaComitè Central de Milícies Antifeixistes
ArmaInfanteria
EstructuraColumna Volant Catalana
* militants d'Estat Català
Comandants
ComandantAntoni Blàvia
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola
* Front d'Aragó

La Columna Volant Catalana fou una milícia paramilitar formada per voluntaris d'Estat Català. Fou alçada el setembre de 1936 a València, port on foren desembarcats els milicians després de la fallida operació del Desembarcament de Mallorca. Era comandada per Antoni Blàvia.[1]

Alçament[modifica]

Després de l'operació del Desembarcament de Mallorca, els milicians d'Estat Català foren desembarcats al port de València i es van negar a anar al front de Madrid. El grup més nombrós es va concentrar a Farlete a Saragossa i va prendre el nom de Columna Volant Catalana, d'altres retornaren a Catalunya i es va integrar al Regiment Pirinenc Núm. 1, acantonat a la frontera amb França, mentre alguns finalment es va incorporar als fronts de Madrid.

Dissolució[modifica]

El 27 de setembre de 1936 la Generalitat de Catalunya dissolgué el Comitè Central de Milícies Antifeixistes i donà instruccions per iniciar la formació de l'Exèrcit Popular de Catalunya sota el seu control directe. La Columna Volant Catalana esdevingué la primera que es va posar a les ordres de l'Estat Major de Guerra de Catalunya i els seus milicians, així com la resta de milicians de les 3 columnes catalanes i la Columna Macià-Companys, foren integrats en l'Exèrcit Popular de Catalunya.

Referències[modifica]

  1. Berger, Gonzalo. Les Milícies Antifeixistes de Catalunya. Voluntaris per la llibertat. Vic: Eumo, 2018, p. 214. ISBN 9788497666404.