Coroide

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Diagrama d'un ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt); 1. Cristal·lí, 2. Cambra posterior, 3. Cambra anterior, 4. Pupil·la, 5. Iris, 6. Còrnia, 7. Sistema trabecular i canal de Schlemm. 8. Limbe esclerocornial. 9. Conjuntiva. 10. Cos ciliar, 11. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristal·lí. 12. Ora serrata, 13. Càpsula de Tenon, 14. Escleròtica, 15. Coroide, 16. Retina, 17. Màcula retinal, 18. Fòvea central de la retina, 19. Eix òptic de l'ull. 20. Eix de l'ull, 21. Disc òptic, papil·la òpticapunt cec, 22. Nervi òptic. 23. Beina dural, 24. Artèria i vena centrals de la retina, 25. Vasos sanguinis de la retina, 26. Conducte hialoide, 27. Humor vitri, 28. Tendó.
Coroide
Gray875.png
Interior de la part anterior del globus ocular. La coroide esta marcada la segona per baix
Llatí choroidea
Gray subject #225 1009
Artèria nodridora Artèries ciliars
MeSH Choroid
Dorlands/Elsevier c_32/12237606

La coroide és una làmina de color marró fosc que amida 0,25 mm en la part posterior de l'ull i 0,1 mm en l'anterior. Es localitza entre l'escleròtica i la retina. Forma part de l'úvea.

Capes de la coroide[modifica | modifica el codi]

  • Capa coriocapilar. Interna i vascular. És la capa que proporciona substàncies nutritives a la retina. És més gruixuda en la fòvea. Aquesta capa acaba en l'ora serrata.

A l'altura del nervi òptic, la coroide està ben adherida a la escleròtica.

Coroide Reflectant: És una adaptació a la visió nocturna.

Supracoroide[modifica | modifica el codi]

Espai potencial entre l'escleròtica i la retina que és travessat per primes laminetes o cordons que uneixen la esclerótica a la coroide. Aquestes làmines formen la epicoroide, on es troben els espais limfàtics epicoroidals, els vasos ciliars posteriors llargs i curts i els nervis en el seu camí cap a la part anterior de l'ull. La majoria dels vasos sanguinis disminueixen en grandària, passant solament a la part anterior els gots de major grandària

Les laminetes estan compostes per grans melanòcits aplanats dispersos entre elements de teixit conjuntiu com col·lagen, fibroblasts, macròfags o plasmòcits. Les laminetes de la supracoroide s'estenen en profunditat per a envoltar els vasos de tota la coroides.

Patologia[modifica | modifica el codi]

Coroïditis i panuveïtis

Vegeu també[modifica | modifica el codi]