Escleròtica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Diagrama d'un ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt); 1. Cristal·lí, 2. Cambra posterior, 3. Cambra anterior, 4. Pupil·la, 5. Iris, 6. Còrnia, 7. Sistema trabecular i canal de Schlemm. 8. Limbe esclerocornial. 9. Conjuntiva. 10. Cos ciliar, 11. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristal·lí. 12. Ora serrata, 13. Càpsula de Tenon, 14. Escleròtica, 15. Coroide, 16. Retina, 17. Màcula retinal, 18. Fòvea central de la retina, 19. Eix òptic de l'ull. 20. Eix de l'ull, 21. Disc òptic, papil·la òpticapunt cec, 22. Nervi òptic. 23. Beina dural, 24. Artèria i vena centrals de la retina, 25. Vasos sanguinis de la retina, 26. Conducte hialoide, 27. Humor vitri, 28. Tendó.

L'escleròtica és una capa blanca i opaca, que junt amb la còrnia formen la corneosclera (de l'ull). Està perforada per vasos sanguinis, nervis i pel nervi òptic. Amida 1 mm en la part posterior de l'ull i 0,3 mm en l'equador. El gruix és mitjà en la part anterior (uns 0,7 mm).

Histologia[modifica | modifica el codi]

Està formada per feixos de col·lagen aplanats i que discorren en diverses direccions, la qual cosa, al costat dels distints diàmetres que tenen les fibres, fa que el teixit sigui irregular i per tant opac. Entre les fibres hi ha fibroblasts.

Composta de teixit conjuntiu dens, hi ha capes amb molt poca definició, de fora endins:

  • Epiescleròtica: Capa externa, composta de teixit conjuntiu lax adjacent al greix periorbitari.
  • Làmina fusca: Capa més interna localitzada al costat de la coroide. Té fibres de col·lagen més primes, a més de cèl·lules pigmentades.

Relacions[modifica | modifica el codi]

  • Externes: Per fora de l'episcleròtica es troba l'espai de Tenon, el qual, al costat del greix orbitari que l'envolta, permet la lliure rotació de l'ull dintre de la seva òrbita. Per fora d'aquest espai hi ha la càpsula de Tenon, que és la fàscia conjuntiva de l'ull, composta d'una xarxa de gruixudes fibres de col·lagen.

Patologia[modifica | modifica el codi]