Cos d'Exèrcit de Navarra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarCos d'Exèrcit de Navarra
TipusCos d'exèrcit
Data de lleva24 d'octubre de 1937
Fundació24 octubre 1937 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1939
País Bàndol Nacional
Branca Exèrcit Nacional
Part deExèrcit de el Nord Modifica el valor a Wikidata
EstructuraExèrcit del Nord
Comandants
ComandantJosé Solchaga Zala
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola:
Ofensiva d'Aragó, Bossa de Bielsa, Batalla del Segre, Ofensiva de Catalunya, Ofensiva final

El Cos d'Exèrcit de Navarra va ser una unitat militar de la Guerra Civil espanyola que formant part de l'Exèrcit del Nord agrupant part de les tropes del bàndol nacional. Va ser creat el 24 d'octubre de 1937. El seu cap era el general de brigada d'Infanteria José Solchaga Zala. Participa en les Ofensives d'Aragó i Catalunya.

Historial d'operacions[modifica]

Al començament de 1938 és situat en el Front d'Aragó, participant en el mes de març en l'ofensiva que trenca el front republicà.[1] El 10 de març les tropes del general Solchaga reconquistaren la localitat de Belchite, que havia estat capturada pels republicans l'estiu anterior.[2] Més endavant van continuar avançant fins a entrar en Catalunya, quedant detingut el seu avanç en una línia defensiva formada pel riu Segre.

La III Divisió Navarra del General Iruretagoyena Solchaga va participar més tard en l'eliminació de la bossa de Bielsa, on la 43a Divisió republicana va resistir durant 2 mesos la pressió enemiga fins que va poder retirar-se a França.[3] En maig i juny es troba participant en la campanya del Llevant, al costat del Cos d'Exèrcit de Galícia del general Aranda, el Cos d'Exèrcit de Castella del general Varela i el destacament de García Valiño.[4] Al juliol es troba combatent al costat del Corpo di Truppe Volontarie del general Berti, però xoca amb una aferrissada resistència republicana en la Línia XYZ i l'ofensiva es paralitza.[5] La campanya es va saldar amb un gran nombre de baixes entre les unitats navarreses i un estrepitós fracàs, molt al contrari de l'anterior èxit obtingut durant l'Ofensiva d'Aragó.[6]

Entre desembre de 1938 i gener de 1939 participa en la ruptura del front del Segre, que va precedir a l'ofensiva de Catalunya.[7]

Estructura[modifica]

Participa en el Desfilada de la Victòria de Madrid de 1939 al comandament del [general Solchaga i acompanyat pels generals Camilo Alonso Vega, Bautista Sánchez González i Helí Rolando de Tella, cap del II Terç de la Legió.

Ordre de batalla[modifica]

Comandaments[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]