Diòcesi d'Anglona

Plantilla:Infotaula geografia políticaDiòcesi d'Anglona
Diœcesis Anglonensis

Localització
Map
 40° 49′ 36″ N, 8° 56′ 00″ E / 40.82679989°N,8.93325811°E / 40.82679989; 8.93325811
Itàlia
Població humana
ReligióRomà
Geografia
Part de
Creació1976


La diòcesi d'Anglona (en llatí: Dioecesis Anglonensis) és una seu suprimida i actualment seu titular de l'Església catòlica.

Història[modifica]

La ciutat d'Anglona es va convertir en seu del bisbat de ritu llatí de la ciutat de Tursi. S'atribueix l'establiment del bisbat a Sant Pere o Sant Marc.[1]

El Santuari de Santa Maria Regina d'Anglona és catedral des del 1054. En el 968 es va crear a Tursi la primera seu bisbal de ritu grec.[2] en època romana d'Orient, paral·lelament a la institució del tema de Lucània el 969, de fet, el Patriarca de Constantinoble Polieucte, va concedir al bisbat d'Otranto permís per consagrar bisbes a Acerenza, Gravina, Matera, Tricarico i Tursi, que constituïren una nova província eclesiàstica grega en el canvi dels temes de Lucània i Langobàrdia, que no tenien metròpoli.

Al final del segle xi la seu episcopal de Tursi va ser transferida a Anglona, ja que era millor situada estratègicament i per la presència, al turó, un edifici religiós d'especial importància. Posteriorment, amb la decadència de la ciutat d'Anglona i el desenvolupament de Tursi, el papa Pau III per resoldre els conflictes entre les cúria diocesana Cambra Baronial, amb el Consistorial Decret de 8 d'agost de 1545, adreçada al bisbe Berardino Elvino, sancionà el trasllat del bisbat d'Anglona a la ciutat de Tursi. La seu va ser l'església de San Michele Arcangelo, i només vuit mesos més tard el mateix Pap amb butlla de 26 març de 1546 va traslladar finalment la seu episcopal a Tursi, a l'església dell'Annunziata i va ordenar als bisbes de mantenir el títol de Diòcesi d'Anglona i Tursi.

El 8 de setembre de 1976, arran de la creació de la Regió Eclesiàstica Basilicata, la diòcesi ha canviat el seu nom a Diòcesi de Tursi-Lagonegro, una nova confirmació geogràfica i Anglona es van convertir en seu titular. L'actual arquebisbe, a títol personal, és Giuseppe Pinto, nunci a les Filipines.

Cronologia de bisbes titulars[modifica]

Notes[modifica]

  1. Com informe l'historiador A. Nigro a Memoria topografica ed istorica sulla città di Tursi e sull'antica Pandosia di Eraclea oggi AnglonaTip. R.Miranda, Napoli, 1851, pag.90
  2. S'evidencia a la Relatio de legatione Costantinopolitanae de Liutprando, bisbe de Cremona

Bibliografia[modifica]

  • N. De Salvo. La diocesi di Anglona-Tursi, in Enciclopedia dell'Ecclesiastico, tomo VIII, 1845. 
  • F. Russo. La metropolia di S. Severina, in "Archivio storico per la Calabria e la Lucania" any XVI, f. II, pp. 1-20. Rip. in Scritti storici calabresi, 1957. 
  • Salvatore Di Gregorio. Anglona e Tursi, 1999. 
  • Gregorio, Lauria, Rabite, Sarubbi. Anglona, Spiritualità Arte Cultura, 2001. 
  • Rocco Campese. Anglona, dal mistero del nome alla misteriosa presenza della sua Regina, 2001. 
  • V. von Falkenhausen. La diocesi di Tursi-Anglona in epoca normany-sveva terra d'incontro tra greci e latini.