Diamant flamenc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa del Diamant flamenc (Bélgica).

El Diamant flamenc (en neerlandès: Vlaamse ruit) és el nom d'una àrea que comprèn les províncies centrals de Flandes, Bèlgica. Els seus vèrtexs són les aglomeracions de Brussel·les, Gant, Anvers i Lovaina.[1] Allà viuen aproximadament 5.500.000 persones amb una densitat de població superior a 800 habitants per quilòmetre quadrat.[2]

El terme és principalment un concepte del govern flamenc per denominar una de les més grans àrees metropolitanes d'Europa.[3]

Dinàmica[modifica]

La distància des d'Anvers a Brussel·les és d'aproximadament 51 quilòmetres. La ciutat de Mechelen es troba al mig, i cap a Brussel·les, la zona industrial de Vilvoorde. Amb el port d'Anvers s'estén cap al nord, això està reconegut com un important eix urbà i industrial de nord a sud. L'àrea triangular occidental de les grans ciutats d'Anvers - Brussel·les - Gant comprèn les ciutats de Lokeren situada a l'oest de Sint-Niklaas, la de Dendermonde al nord d'Aalst, així com la zona industrial Boom - Willebroek, en general està una mica menys urbanitzada. El mateix succeeix amb les més petites a l'est del triangle d'Anvers - Brussel·les - Lovaina, que comprèn la ciutat de Lier.

Així, més o menys amb forma geomètrica d'un diamant, el terme «Ruit Vlaamse» (que no té cap connotació amb qualsevol joia) o «Diamond flamenc», és un concepte d'infraestructura del govern flamenc (a part del centre de la zona metropolitana de Brussel·les),[4] que s'ha convertit en una referència com la zona de Bèlgica més urbanitzada i industrialitzada i pròspera. Manté forts llaços econòmics amb les regions metropolitanes del Randstad dels Països Baixos, i el Rin-Ruhr d'Alemanya.[5] Les seves relacions es vinculen també al seu entorn immediat amb més d'un centenar de quilòmetres, en l'economia internacional i global.[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Wintjes, René «Flanders Language Valley; Industrial Districts and Localized Technological Change». MERIT. University of Maastricht, de Netherlands, desembre 1999, p. 5 [Consulta: 16 setembre 2013].
  2. «Vlaamse Ruit». Flanders, Belgium: Province of Antwerp. Arxivat de l'original el 2014-02-19. [Consulta: 16 setembre 2013].
  3. Vandenbussche, Barbara. «Waals-Vlaamse transfers in kaart gebracht ('Wallonian-Flemish transferts mapped')». Brussels region, Belgium: DeWereldMorgen.be (news site. Arxivat de l'original el 2014-02-02. [Consulta: 16 setembre 2013].
  4. Cantillon, Bea; De Blust, Seppe; Van den Heede, Aaron. «De geografie van de sociale zekerheid in België» p.2. University of Antwerp-City Campus, 2010. Arxivat de l'a Herman Deleeck Centre for Social Policy (CSB), in Berichten ('Messages') original el 2016-03-03. [Consulta: 16 setembre 2013].
  5. 5,0 5,1 Vanhaverbeke, Wim «An economic analysis of the Flemish Diamond». European Planning Studies, 6, 4, 1998, pp.425–442.