Diputació d'Alacant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Diputació Provincial d'Alacant)
Infotaula d'organitzacióDiputació d'Alacant
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusdiputació provincial Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicacorporació de dret públic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1822
Governança corporativa
Seu
PresidènciaCarlos Arturo Mazón Guixot (2019–2023) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdiputacionalicante.es Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Infotaula d'escutEscut de la Diputació d'Alacant

Escut oficial de la Diputació.
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perprovíncia d'Alacant Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
1998 Modifica el valor a Wikidata
EsmaltsOr, gules, atzur, argent, natural i sable Modifica el valor a Wikidata
Càrregues
Senyal Reial, castell, mont i aigua Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Palau Provincial d'Alacant, sèu de la Diputació d'Alacant

La Diputació d'Alacant és una institució de l'estat espanyol que forma part de l'administració local i està dotada de certes competències administratives per al govern i administració de la província d'Alacant al País Valencià.[1]

La composició del seu ple es realitza a través d'una elecció indirecta, a partir dels resultats en les eleccions municipals de la província. Actualment, Antonio Pérez Pérez és el president de la diputació d'Alacant, alcalde de la ciutat de Benidorm i president provincial del Partit Popular.

La seu central de la diputació es troba al Palau Provincial d'Alacant edifici projectat el 1928 com a seu de la institució per l'arquitecte Juan Vidal i Ramos i inaugurat el 1932. Es tracta d'un edifici d'estil neoclàssic i ornamentació barroca, catalogat com a obra cimera del "casticisme". Es troba a l'avinguda de l'Estació d'Alacant.

Escut[modifica]

L'escut oficial de la Diputació d'Alacant té el següent blasonament:

« Escut quadrilong acabat en punta. Truncat. Al primer quarter, d'or, quatre pals de gules, que representa les armes de la Corona d'Aragó i per tant, de l'antic Regne de València. El segon quarter, de gules amb un castell d'or maçonat de sable, amb tres torres i amb dues finestres i una porta de gules, per la fortalesa d'Alacant. El castell es troba sobre d'una penya del seu color, la qual sobresurt d'un mar d'ones d'atzur i d'argent. Al timbre, corona reial oberta, que és l'utilitzada en temps antics als escuts dels regnes pertanyents a la Corona d'Aragó.[2] »

Aquest escut va ser aprovat per Resolució del 16 d'octubre de 1998, del conseller de Presidència, publicada en el DOGV núm. 3.396, del 18 de desembre de 1998.[3]

El castell damunt les penyes i el mar d'ones són les armes de la ciutat d'Alacant, capital de la província[cal citació].

Presidents[modifica]

Organismes[modifica]

Organismes que depenen totalment o parcialment de la Diputació:

Composició política[modifica]

Els resultats de les eleccions municipals del 2023 configuren la composició del Ple fins al 2027, amb 31 representants distribuïts de la següent manera:

Partit Polític Nº Escons Lider
Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) 16 Antonio Pérez Pérez Govern
Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) 13 Vicente Arques Cortés Oposició
Vox 1 Gema Alemán Pérez Oposició
Coalició Compromís (Compromís) 1 Ximo Perles Pérez Oposició

Referències[modifica]

  1. Corts Generals del Regne d'Espanya. Constitució Espanyola (pdf). Agència Estatal Butlletí Oficial de l'Estat, 2014. NIPO: 007-14-088-9 [Consulta: 15 març 2016]. «El govern i l'administració autònoma de les províncies seran encomanats a Diputacions o altres Corporacions de caràcter representatiu (art. 141.2)» 
  2. Generalitat Valenciana. Escuts i banderes dels municipis de la Comunitat Valenciana (pdf), 2003, p. 116 [Consulta: 12 setembre 2015]. 
  3. «Resolució de 16 d'octubre de 1998, del conseller de Presidència, per la qual s'aprova l'escut de la Diputació Provincial d'Alacant» (pdf). Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, 3.396, 18-12-1998, pàg. 20.150 [Consulta: 15 març 2016].

Enllaços externs[modifica]