Discussió:Herbero de la Serra de Mariola

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Propose canviar el títol d'aquest article a Herbero, ja que aquest licor no és únic d'Alcoi, sinó que es fabrica i consumeix en totes les poblacions de la serra de Mariola i el nom més utiltizat i comú és herbero. Entenc que potser l'herbero d'Alcoi és lleugerament diferent que el d'Alfafara o el de Cocentaina (cada maestrillo tiene su librillo), però és inviable fer una entrada de wikipedia per a cada poble on es fa aquest licor. Makinal.

Herbero? Això no és l'esòfag dels rumiants? Amb aquest nom no bé de gust. D'on bé això? No serà herber o herbari? En qualsevol cas és una denominació geogràfica amb un consell regulador que en diu «Herbero de la Sierra de Mariola» [1]. Com sol ser habitual, el consell regulador passa del valencià. Què fem?, herberet, herbero, herber... de la Serra de Mariola. --VRiullop (parlem-ne) 16:55, 26 abr 2006 (UTC)
Bé he reanomenat l'article pels següents motius:

1r - Si li fiquem herberet alcoià: Primer que herberet és un diminutiu, i segon, estem dient que és només típic de la comarca de l'Alcoià, quan en realitat també és típic de la Vall d'Albaida (En especial a Bocairent) i del Comtat.
2n - Herber, només apareix a dos pàgines del gva, i molt poc al google.
3r - Herbero, apareix al DOGV - num 4785 full 17486 Article dotze a data de 29-06-2004 com a denominació d'origen (en Valencià), així com la denominació popular (catalanoparlants) a les tres comarques on principalment es prepara aquesta beguda és la de "Herbero".

Així doncs, considere que el nom apropiat per a la Viqui, és la que apareix com a denominació d'origen al DOGV.
Si en teniu algun altre punt de vista, ja dieu ^_^.

Adjunte Article 12 del DOGV:

Article dotze
Es denomina «Herbero de la Serra de Mariola» la beguda espirituosa elaborada en la província d’Alacant i obtinguda per destil·lació i/o maceració de plantes recol·lectades en la zona de la serra de Mariola pertanyent a la província d’Alacant i alcohol neutre d’origen agrícola, amb un grau alcohòlic comprés entre el 22% i el 40% en volum, i la coloració del qual pot ser transparent o variar des del groc-verd clar al rogenc.

TasMan (Parlem?) 19:26, 23 jul 2007 (CEST)[respon]