El Artesano del Panadés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Artesano del Panadés

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Data d'inici1r gener 1870 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització3 abril 1870 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióVilafranca del Penedès Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Nombre de pàgines8 Modifica el valor a Wikidata

El Artesano del Panadés: semanario de intereses materiales, amena literatura, avisos y noticias va ser una revista comarcal de publicació setmanal. L'origen d'aquest setmanari fou a Vilafranca del Penedès, capital de la comarca de l'Alt Penedès. La primera publicació va sortir a la llum l'1 de gener del 1870 i es van realitzar únicament 14 publicacions, del gener a l'abril del mateix any. L'únic director i autor de l'Artesano del Panedés va ser Pere Alegret i Vilaró (1842-1913), autor de les Gazetes de Vilafranca i altres escrits. Es publicava periòdicament cada diumenge. La majoria dels textos eren escrits en castellà, tot i que podíem trobar alguns textos en català. La revista únicament tenia 8 pàgines on trobàvem escrits, notícies, poemes, anuncis, entre altres.

Dates de publicació[modifica]

Les dates de publicacions van ser 1 de gener, 9 de gener, 16 de gener, 23 de gener, 30 de gener, 2 de febrer, 13 de febrer, 20 de febrer, 27 de febrer, 6 de març, 13 de març,20 de març, 27 de març i la seva última publicació va sortir a la llum el 3 d'abril de l'any 1870. A partir de la publicació numero sis el subtítol patir un canvi, i passa a dir-se: progreso, ilustración, trabajo. Ara mateix podem trobar les catorze publicacions que va realitza Pere a Alegret amb el Artesano del Panadés a VINSEUM el Museu de les Cultures del Vi a Catalunya.

Organització de les publicacions[modifica]

Totes les publicacions veiem que són organitzades d'una manera molt similar, a la primera pàgina en totes les publicacions hi trobem la data, el número de publicació, el lloc d'origen, el títol, el subtítol, llocs per subscriure's, quan es publicava i preus de les subscripcions. En aquestes publicacions també trobem a la primera pàgina l'apartat de "SUCESOS HISTÓRICOS Y DESCUBRIMIENTOS VARIOS" on s'explicaven fets importants. Seguidament, apareixia l'inici del text més llarg de tota la publicació. Des de la pàgina 2 fins a la meitat de la 7 trobem, notícies, poemes, escrits, passatemps, entre altres. Finalment al final de la pàgina 7 trobem els preus que van tenir articles bàsics l'últim dia al mercat i en la darrera pàgina la secció d'anuncis.

Subscripció[modifica]

Els lectors podien pagar la subscripció al setmanari, dos llocs; a l'establiment tipogràfic de Pere Alegret al carrer de Serraulls al costat de la pila dels Dolors a la plaça de Santa Maria, i és on es dirigien totes les comandes i també a la llibreria de F Alegret Cort.

Col·laboradors[modifica]

A la Revista van col·laborar-hi diferents autors, en les 14 publicacions participen diversos i molts d'ells ho fan en més d'un dia. Alguns d'ells son:

Salvador de la T., M. De la Rosa, Ulpiano, Estanislao Mondéjar, Montaner, Pedro Fraxedas, alcalde de Vilafranca, Cayetano Vidal, Ramon Campoamor, Quintí Garrigó, Felipe Esteller, Forés, Tadeo de Toa, N. Sayúc, M. Romeu, Entre altres anònims.

Preus del Setmanari[modifica]

La revista setmanal anava per subscripció i el preu variava segons la zona de procedència. Si eres de Vilafranca el preu per una subscripció de tres mesos eren 8 rals, fora de Vilafranca per 3 mesos 12 rals, a Ultramar 70 rals per un any i en cas de voler comprar únicament anuncis i comunicats 1 ral, si estaves subscrit hi havia un descompte del cinquanta per cent.

Ideologia i Funcions[modifica]

No expressen la seva ideologia. Al número 1, publica l'1 de gener de 1870 esposen la seva finalitat en els següents termes: "nuestro periódico tratará de vulgarizar los conocimientos científicos é industriales, contendrá artículos de agricultura, comércio, literatura, história, higiene, artes, ofícios y cuantas noticias sean de interés general,..."

Final del setmanari[modifica]

Pere Alegret anunciava així el fi de les publicacions:

"ADVERTENCIA INTERESANTE: Sumamente complacidos y satisfechos de la benévola acojida que obtuvo el primer número de este semanario, no podemos menos de mostrar nuestro agradecimiento á todos cuantos se han dignado favorecernos inscribiendo sus nombres en la lista de los suscritores, á cuya demostración no omitiremos medio alguno para corresponder dignamente, procurando cumplir con exactitud nuestro anterior programa, y dar, si cabe, en la marcha del mismo, más amenidad y más provecho ; para lo cual contamos ya con una série de artículos que creemos merecerán interés.— Al finalizar el año se regalará el índice de materias contenidas en el Semanario y una elegante portada para su encuademación."

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]