Electronic Data Systems

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióElectronic Data Systems
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci
empresa Modifica el valor a Wikidata
Indústriatecnologia de la informació Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat anònima Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació27 juny 1962
FundadorRoss Perot Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició23 setembre 2009 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuHewlett-Packard (2008–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deHewlett-Packard Modifica el valor a Wikidata

Lloc webeds.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Electronic Data Systems (EDS) (NYSE: EDS, LSE: EDC) va ser una empresa nord-americana de consultoria de tecnologies de la informació,[1] fundada el 1962 per Ross Perot.[2] Amb seu central a Plano, Texas, la companyia va ser adquirida per General Motors el 1984, i el 1996 es va convertir novament en una empresa independent. El 2004, donava feina a 117.000 persones en 60 països, i va reportar guanys per 20.700 milions de dòlars. EDS va ser una de les més grans empreses de serveis, segons la llista Fortune 500.

Durant el 2004, el 56 % dels guanys van venir d'Amèrica; el 27 % d'Europa, Orient Mitjà, i Àfrica; el 5 % d'Àsia del Pacífic; el 4 % d' A.T. Kearey (subsidiària); i el 8 % d'" altres", com canvi de moneda, venda d'actius, etc. Els guanys per Serveis van ser: Infraestructura 52 %, Aplicacions 24 %, Business process outosurcing (BPO) 12 %, A.T. Kearney 4 %, i altres 8 %.

Un fet significatiu de la seva història és que just abans del derrocament del Xa a l'Iran de 1979, EDS estava desenvolupant un sistema de Seguretat Social al país. Dos dels seus empleats van ser detinguts sense acusacions concretes i Ross Perot, president de l'empresa en aquest moment, va organitzar un rescat clandestí.[3] Aquests fets van ser narrats per l'escriptor Ken Follett, en el seu llibre Les ales de l'àguila.

Els principals clients d'EDS a nivell mundial inclouen al Grup BIMBO, General Motors, KarstadtQuelle, Kraft, la Marina dels Estats Units i el Ministeri de Defensa del Regne Unit.[4]

EDS es va establir a Espanya el 1980 i dona feina a unes 3.000 persones. Compta amb oficines a Sant Cugat del Vallès i Saragossa. Els principals clients d'EDS a Barcelona i Saragossa són La Caixa i Opel respectivament.

El 13 de maig de 2008 Hewlett-Packard va adquirir EDS per 13.900 milions de dòlars (8.982 milions d'euros).[5]

Referències[modifica]