Emancipació dels jueus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gravat del 1806 on Napoleó Bonaparte emancipa els jueus.

L'emancipació dels jueus fou el procés extern (i intern) en diverses nacions europees per eliminar les restriccions a les quals era sotmès el poble jueu, i reconèixer que els jueus tenien el dret a la igualtat i a la ciutadania en una base comunal, i no només individual.[1] Va incloure esforços de la comunitat per integrar-se a les seves societats com a ciutadans, i va ocórrer gradualment entre finals del segle xviii (amb la Il·lustració i l'Haskalà) i principis del segle xx.[2]

Diverses nacions van abolir o reemplaçar lleis discriminatòries contra els jueus. Abans de l'emancipació, la major part de jueus eren apartats de la resta de la societat en zones residencials; l'emancipació era un dels objectius centrals entre els jueus europeus, que van treballar a les seves comunitats per aconseguir la integració en la majoria de societats i una millor educació. Molts van ser actius en l'àmbit polític i cultural a la societat civil europea a mesura que els jueus aconseguien la ciutadania plena. Van emigrar a països que oferien millors oportunitats socials i econòmiques, com l'Imperi Rus i França. Alguns es van passar al socialisme, i altres al nacionalisme jueu, el sionisme.

Referències[modifica]

  1. Eli Barnavi «Jewish Emancipation in Western Europe». My Jewish Learning [Consulta: 25 setembre 2013]. Arxivat 19 de març 2015 a Wayback Machine.
  2. Shmuel Ettinger «Jewish Emancipation and Enlightenment». [Consulta: 25 setembre 2013]. Arxivat 18 de febrer 2015 a Wayback Machine.