Família jerònima

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La família jerònima és el conjunt de comunitats i ordes religiosos cristians, masculins i femenins, que posats sota l'advocació de Sant Jeroni d'Estridó segueixen les directrius i el carisma que aquest autor dona en alguns escrits, formant-ne una regla o combinant-les amb altres regles.

A mitjan segle xiv, la relaxació dels ordes monàstics i mendicants porta a l'increment de grups reformistes que, volent seguir rigorosament les regles monàstiques, cerquen la perfecció fent vida eremítica en eremitoris. Són molt freqüents a Itàlia, on molts d'aquests grups es posen sota l'advocació de Sant Jeroni d'Estridó, eremita. A la península Ibèrica i sense connexió amb Itàlia, es dona el mateix fenomen en llocs diferents: paral·lelament, es troben grups d'anacoretes sota l'advocació de Jeroni a Burgos, Santander, València i Mallorca.

D'aquests grups reformistes nasqueren comunitats que cresqueren o s'uniren entre si formant diferents instituts religiosos que formen la família jerònima. Avui en subsisteixen:

El segon orde comprèn les comunitats femenines:

  • Monges Jerònimes, branca femenina de l'Orde de Sant Jeroni, fundades en 1374 per Pedro Fernández Pecha a La Sisla, prop de Toledo. L'orde femení tindrà un desenvolupament paral·lel a terres d'Espanya i Hispanoamèrica i, al contrari que el masculí, no s'extingirà, mantenint l'existència de l'orde entre 1835 i 1925. La majoria de monestirs de jerònimes s'agrupen en la Federació Jerònima de Santa Paula.

D'aquest institut s'originaren dues branques diferenciades:

Comunitats desaparegudes[modifica]

Històricament, n'hi hagué altres comunitats jerònimes:

Vegeu també[modifica]