Espluga d'en Ponça

Infotaula de geografia físicaEspluga d'en Ponça
Imatge
2 de Maig de 1895
TipusJaciment arqueològic i cova Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaSerra de Carreu-Sant Corneli Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 10′ 35″ N, 1° 04′ 01″ E / 42.17633°N,1.06706°E / 42.17633; 1.06706
Dades i xifres
Altitud1.150 m Modifica el valor a Wikidata
Materialpedra calcària Modifica el valor a Wikidata
Itinerari35, 30 i 20 m.
Història
PeríodeRestes d'hàbitat del Paleolític Mitjà
L'Espluga d'en Ponça, respecte del terme d'Abella de la Conca

L'Espluga d'en Ponça, de vegades grafiat Espluga d'en Ponsa o fins i tot d'en Ponsà, és, de fet, un conjunt de tres cavitats naturals del terme d'Abella de la Conca, al Pallars Jussà, a prop de l'extrem oest del terme, limítrof amb Conca de Dalt (antic terme d'Hortoneda de la Conca.

Està situada a Ordins, a 1.150 m d'altitud, al vessant nord-oest de la Roca de Monteguida, al sud-oest de la Collada del Trumfo. Té el Pou d'Ordins a llevant, i les Pedrusques i el Planell del Congost a ponent.

La primera cavitat és una surgència fossilitzada de 35 metres de recorregut; la segona i la tercera són baumes interconnectades de, respectivament, 30 metres d'amplària per 25 de fondària per 20 d'alçària i 20 per 15 i per 20, en els mateixos conceptes. La més explorada és la número 3, que està seguida per una cova de 12 d'amplada per 10 de fondària i 3 d'alçada, amb el terra ple de blocs caiguts del sostre.[1]

Es tracta d'unes cavitats d'habitació prehistòrica,[2] sense presència d'estructures constructives. Les excavacions fetes en el lloc van permetre datar el jaciment en el Paleolític Mitjà (entre 90.000 i 33.000 anys abans de la nostra era). S'hi van trobar fragments de ceràmica de reflexos metàl·lics, prehistòrica, però tardana, així com una làmina de cresta de sílex.

Etimologia[modifica]

Segons Joan Coromines,[3] el topònim Esplugues procedeix del mot comú llatí speluncas (coves o baumes).

Referències[modifica]

  1. BORRÀS I XAVIER, J., MIÑARRO I URRESTARAZU, J. M. i TALAVERA I GARCIA, F. Catàleg espeleològic de Catalunya (el Pallars Jussà). Barcelona: Poliglota, tècnica i documentació, 1978. Sense ISBN.
  2. Carta arqueològica d'Abella de la Conca. Direcció General del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. «Fitxa jaciment - Inventari arqueològic».[Enllaç no actiu]
  3. Coromines, 1995.

Bibliografia[modifica]

  • COROMINES, Joan. "Esplugues". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. IV D-J. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1995. ISBN 84-7256-825-3
  • DE VALLES, Jordi. "Espluga d'en Ponsa". Dins Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espluga d'en Ponça