Estrella doble

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un exemple d'estrella doble (que a més també és binària) i que es pot resoldre fàcilment amb un telescopi: β Cygni (Albireo).

Una estrella doble són dues estrelles tals que, vistes des de la Terra a ull nu, es troben tan pròximes entre si que semblen una única estrella.

Hi han dos tipus d'estrelles dobles:

  • Si la proximitat entre les dues estrelles és només aparent, deguda a un efecte de perspectiva, però en realitat es troben separades per una gran distància de manera que no hi ha cap relació física entre elles, s'anomenen dobles òptiques o binàries òptiques.
  • D'altra banda, si les dues estrelles estan gravitatòriament lligades entre si i giren al voltant del seu centre de masses comú (és a dir, l'una al voltant de l'altra), llavors això es coneix com una estrella binària. La gran majoria d'estrelles dobles són també estrelles binàries.

Les dobles òptiques es poden distingir de les estrelles binàries observant-les durant un llarg període de temps, normalment anys. Si el seu moviment relatiu sembla lineal es pot assegurar que és degut només al moviment propi i que són una doble òptica. Per contra, en el cas d'una estrella binària, l'angle de posició canvia progressivament i la distància entre elles oscil·la entre un màxim i un mínim.

Algunes estrelles dobles es poden resoldre a ull nu si es té bona vista. La més famosa d'aquestes és el parell òptic Alcor i Mizar a la constel·lació de l'Óssa Major que ja era utilitzat a l'antiguitat com un test d'agudesa visual. Tanmateix, el primer descobriment d'una estrella doble que a més és binària es deu a Giovanni Battista Riccioli el 1650 quan es va anunciar que ζ Ursae Majoris (Mizar) era un estel doble format per Mizar A i Mizar B. Des de llavors la recerca d'estels dobles ha estat molt acurada, i cada estel fins a la dècima magnitud ha estat observat detingudament.

Algunes estrelles dobles notables
Constel·lació Estrelles Ascensió recta Declinació Separació Magnituds Color Notes
Óssa Major Mizar (ζ Ursae Majoris)
Alcor (80 Ursae Majoris)
13h 23,9m 54º 56' 14,4" 2,3
4,0
blanques sistema
quíntuple
Cigne Albireo (β Cygni) 19h 30,7m 27º 58' 34,4" 3,1
5,1
groga
blava
binària
Lira ε Lyrae 18h 44,3m 39º 40' 207,7" 4,7
5,1
blanques doble-doble

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]