Euphorbia bourgeana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEuphorbia bourgeana
Euphorbia bourgaeana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN193560 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaEuphorbiaceae
TribuEuphorbieae
GènereEuphorbia
EspècieEuphorbia bourgaeana Modifica el valor a Wikidata
Boiss., 1862
Nomenclatura
Sinònims
Euphorbia lambii Modifica el valor a Wikidata
ExautorJ.Gay Modifica el valor a Wikidata
Ramificacions de l'arbust.

Euphorbia bourgeana és una espècie fanerògama inclosa al gènere Euphorbia de la família de les Euforbiàcies. És un arbust que pot arribar als 2 m d'alçada que es troba a barrancs, vessants i terrasses a ple Sol a les Illes Canàries de Tenerife i La Gomera.

Descripció[modifica]

És un arbust perenne que pot sobrepassar els 2 m d'alçada les tiges del qual finalitzen en una roseta terminal de fulles carnoses. Les seves inflorescències són pedunculades i tenen diverses flors groc verdoses. Es diferencia d'espècies similars perquè les bràctees, grans, d'1 a 2 cm de longitud, es troben fusionades dues terceres parts de la seva longitud. Les glàndules florals són dentades. Floreix d'hivern a primavera (desembre fins a maig). De la mateixa manera que altres Euphorbia, l'Euphorbia bourgeana posseeix un làtex (suc lletós) molt irritant.

Distribució i hàbitat[modifica]

És un endemisme de Tenerife i La Gomera a les Illes Canàries. Apareix a barrancs, vessants i terrasses amb abundant insolació i certa humitat, a les zones baixes i mitjanes (300-1200 m) del sud i de l'oest de la Gomera. També pot ser trobada a la vora dels boscos de Laurisilva, essent una de les poques Euphorbia canàries adaptades a ambients humits. És una espècie bastant escassa,[1] i s'inclou al Catàleg d'Espècies Amenaçades de Canàries, com a sensible a l'alteració del seu hàbitat, a l'illa de la Gomera.

Usos[modifica]

S'utilitza com a planta ornamental de jardí pel seu vistós port i floració. Aquesta planta requereix poques cures, però necessita calor i bon drenatge.

Taxonomia[modifica]

Euphorbia bourgeana va ser descrita per J.Gay ex Boiss. i publicada a Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis 15(2): 108. 1866.[2]

Etimologia[modifica]

Sinonímia[modifica]

  • Euphorbia lambiorum Svent.[4]

Referències[modifica]

  1. «Euphorbia lambii». Plantas de mi tierra. [Consulta: 24 febrer 2012].
  2. Euphorbia bourgeana a Trópicos.
  3. (Spec. Pl. [ed. 1]: 450)
  4. «Euphorbia bourgeana» a EOL. Data consulta: 03 de juliol de 2014.