Excavat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Excavats
Trichomonas vaginalis
Classificació científica
Domini: Eukaryota
Clade: Excavata
Clade: Cabozoa
Fílums

Metamonada
Loukozoa
Euglenozoa
Percolozoa

Els excavats (Excavata) són un gran clade dintre dels eucariotes. El clade conté una gran varietat de formes de vida lliure i simbiòtiques, i inclou alguns paràsits importants entre els humans. Diversos excavats estan mancats dels clàssics mitocondris - aquests organismes estan sovint referits com a "amitocondriats", tot i que la majoria retenen un orgànul mitocondrial enormement modificat. D'altres tenen mitocondris amb crestes tubulars, discoïdals o en alguns casos planes. La majoria d'excavats tenen dos, quatre o més flagels i molts tenen una ultraestructura característica mantinguda per microtúbuls que els serveix per a l'alimentació. Tanmateix, hi ha diversos grups mancats d'aquests trets que són considerats excavats degut a l'evidència genètica.

Els excavats es classifiquen en quatre grups que poden ser tractats com a fílums:

Metamònads p.ex. Giardia, Trichomonas Amitocondriats, la majoria simbionts amb animals
Loukozous p.ex. Jakoba
Percolozous p.ex. Naegleria, Acrasis La majoria amb formes entre flagel·lades i ameboides
Euglenozous p.ex. Euglena, Trypanosoma Diversos paràsits importants, un gran grup amb cloroplasts

D'aquests, els percolozous i euglenozous semblen ser parents particularment relacionats i estan units per la presència de crestes mitocondrials discoides. La majoria de loukozous tenen crestes tubulars, com molts altres eucariotes, mentre que els metamònads són inusuals per haver perdut els clàssics mitocondris - tot i que ells tenen "hidrogenosomes", "mitosomes" o orgànuls no caracteritzats. Les relacions dels excavats encara romanen incertes; és possible que no siguin un grup monofilètic.

Certs excavats són sovint considerats entre els eucariotes més primitius, basant-se particularment en la seva posició en diversos arbres evolutius. Això podria esperonar les investigacions que proposessin que és parafilètic amb altres clades eucariotes. Tanmateix, la posició de certs excavats en "branques basals" podria ser un artefacte causat per l'atracció entre branques llargues, com ha estat vist en alguns altres grups, com per exemple els microsporidis.

Cladograma[modifica | modifica el codi]

   Eukarya   
   Bikonta   

Apusozoa


   Corticata   
   

Archaeplastida


   

Chromalveolata   Cabozoa   

Rhizaria


   Excavata   
   

Metamonada
EuglenozoaPercolozoa
Loukozoa

   Unikonta   

AmoebozoaOpisthokonta
Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Excavat


  • Cavalier-Smith, T.. «The phagotrophic origin of eukaryotes and phylogenetic classification of Protozoa». International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, vol. 52, 2002, pàg. 297-354.
  • Alastair G. B. Simpson. «Cytoskeletal organization, phylogenetic affinities and systematics in the contentious tàxon Excavata». International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, vol. 53, 2003, pàg. 1759-1777.