Fermina d'Amelia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFermina d'Amelia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Civitavecchia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
PeríodeBaix Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat24 de novembre Modifica el valor a Wikidata

Fermina o Firmina d'Amelia és una santa venerada per l'Església Catòlica. La seva festivitat se celebra el 24 de novembre.[1] És patrona de la localitat d'Amelia, on es diu que va ser martiritzada.[2]

Hagiografia[modifica]

Segons la tradició, era romana de naixement, filla d'un pretor anomenat Calfurni, que va fer batejar la seva filla. Fermina destacà per les seves virtuts i durant la persecució de Dioclecià fou cridada pel prefecte consultar de la ciutat, Olímpiades, que li va ordenar abandonar la fe cristiana, però ella s'hi va negar i, per contra, el prefecte va quedar tan meravellat pel seu discurs que es convertí al cristianisme, raó per la qual va ser martiritzat. La noia es retirà a Amelia,[2] però allà fou capturada i turmentada amb diversos suplicis per no abjurar del cristianisme.[1] El darrer martiri que va patir i que causaria la seva mort consistí en ser suspesa en l'aire penjant-la d'algun lloc alt i, després, fou cremada amb atxes enceses.[1][3][4] D'acord amb el relat, va morir verge i fou enterrada vora la localitat d'Amelia. Segons alguns hagiògrafs, la data de mort se situaria vers el 303.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Díez Canseco, Vicente. Diccionario biográfico universal de mujeres célebres (en castellà). Tom II, 1844, p. 97. 
  2. 2,0 2,1 2,2 AADD. Biografía eclesiástica completa (en castellà). Madrid i Barcelona: Imprenta de D. Eusebio Aguado i imprenta de J. M. Grau y Compañía, 1854, p. 6-16. 
  3. AADD. Martirologio Romano (en castellà). Imprenta Real, p. 322, 329. 
  4. AADD. Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana (en castellà). vol. 23. Barcelona: Editorial Espasa, p. 743.