Gabriel Albertí Forner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGabriel Albertí Forner
Biografia
Naixement8 octubre 1913 Modifica el valor a Wikidata
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1989 Modifica el valor a Wikidata (75/76 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, jugador de bàsquet, entrenador de bàsquet Modifica el valor a Wikidata
Esportbasquetbol Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
1934–1942 Club Esportiu Laietà
1942–1944 RCD Espanyol Bàsquet
1944–1945 Club Esportiu Laietà Modifica el valor a Wikidata

Gabriel Albertí Forner, (Vilafranca del Penedès, 8 d'octubre de 1913 - Madrid, 1989) va ser un pintor, jugador de bàsquet, entrenador, i dirigent esportiu català.

Trajectòria esportiva[modifica]

S'inicia al món del bàsquet a les Escoles franceses de Barcelona. Amb 17 anys ingressa en el segon equip del Laietà Basket Club. Després de la Guerra Civil espanyola torna a formar part del Laietà Basket Club i també juga a tennis. Va arribar a formar part també del Real Club Esportiu Espanyol. Després de retirar-se va exercir com a entrenador en els equips en els quals va jugar i en el Círcol Catòlic de Badalona, a més de fer col·laboracions a El Mundo Deportivo. Va arribar a ser membre de la Federació Espanyola de Bàsquet, seleccionador d'Espanya durant dos anys (1959-1961) i president de la Federació Centre de Tennis.[1]

Faceta artística[modifica]

Becat pel Liceu francès de Barcelona, estudia Belles arts i forma part d'una generació de pintors establerts a Madrid entre els quals destaquen Concha Maria Gutiérrez Navas, Rafael Pedrós, Javier Vilató (nebot de Picasso), Miguel Herreros, Carmen Maceín, Pancho Cossío, Gregorio Prieto i Rivas Lara. És en el període de 1950 a 1980 quan aconsegueix el seu màxim auge com a pintor, creant obres de gran atractiu pel seu domini del dibuix solt i abassagador i desenvolupant un estil molt propi. Els seus paisatges urbans d'audaç tallat impressionista i les seves marines comparades amb Dufy, són mostres d'aquest gran pintor que posa de manifest l'existència d'una escola impressionista al Madrid dels anys 1960. Les portades del diari ABC de les dècades de 1960 i 1970 en són una mostra.

Referències[modifica]

  1. hemeroteca.mundodeportivo "Nuestros Ases", per Manuel Espín, EMD, consultat l'agost de 2014

Enllaços externs[modifica]