Gemma Galdon Clavell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGemma Galdon Clavell

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 maig 1976 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Mataró (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Directora Eticas Research & Consulting
setembre 2012 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiJoan Subirats i Humet Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexecutiva en cap, fundadora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEticas Research & Consulting
Universitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Participà en
abril 2020Diem #Prou a la mala gestió política del Govern català, #Prou a les seves declaracions insolidàries i irresponsables Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): gemmagaldon Modifica el valor a Wikidata

Gemma Galdon Clavell (Mataró, 1976) és analista de polítiques públiques especialitzada en la vigilància, l'impacte social, legal i ètic de la tecnologia, les ciutats intel·ligents, la privacitat, les polítiques de seguretat, la resiliència i l'actuació policial. És sòcia fundadora i directora de recerca a Eticas Research & Consulting i investigadora al Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona.

Va completar el seu doctorat en vigilància, seguretat i polítiques urbanes a la Universitat Autònoma de Barcelona,[1] on també va rebre un mestratge en Gestió Pública i més tard va ser nomenada directora del Programa de Polítiques de Seguretat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Anteriorment va treballar a l'Institut Transnacional (TNI, Amsterdam), l'Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca (UNITAR) i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Ensenya temes relacionats amb la seva investigació en diverses universitats estrangeres, principalment llatinoamericanes, i és membre de la Xarxa Llatinoamericana d'Estudis de la Vigilància (LASSN). És també membre del consell assessor internacional de Privacy International i analista habitual en televisió, ràdio i premsa.

Les seves darreres publicacions acadèmiques aborden qüestions relacionades amb la biometria, la proliferació de la vigilància en entorns urbans, les polítiques locals de seguretat, la policia de proximitat, la seguretat en grans esdeveniments, la relació entre la privacitat i la tecnologia i les ciutats intel·ligents.[2] El 2017 va quedar finalista al Premi europeu per a dones innovadores[3] i al 2020 va ser seleccionada Emprenedora Social per Ashoka.[4] El 2021 la prestigiosa revista Forbes va realitzar-li una entrevista exclusiva sobre la importància de l'auditoria d'algoritmes.[5]

En l'àmbit polític, fou membre del consell estatal de Podemos entre 2014 i 2016 i responsable de l'àrea de tecnologia, privacitat i seguretat el 2014.[6]

Publicacions[modifica]

  • Mundo, S.A. Voces contra la globalizacion (ed) (Tempestad ediciones, 2002)[7]

Referències[modifica]

  1. Galdon Clavell, Gemma. Per què la videovigilància? seguretat, tecnologia i polítiques urbanes (Tesi: Doctorat). Universitat Autònoma de Barcelona, 2012-02-22. 
  2. «Gemma Galdon Clavell». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 4 abril 2016].
  3. «EU Prize for Women Innovators 2017» (en anglès). [Consulta: 17 març 2021].
  4. Rivas, Dan el-chalbzouri. «Ashoka presenta a los Emprendedores Sociales de España 2020» (en castellà). [Consulta: 17 març 2021].
  5. Frischen, Konstanze. «‘Make Algorithmic Audits As Ubiquitous As Seatbelts’—Why Tech Needs Outside Help To Serve Humanity» (en anglès). [Consulta: 7 maig 2021].
  6. «PODEMOS - Gemma Galdón» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-02-21. [Consulta: 21 febrer 2018].
  7. «MUNDO, S.A. VOCES CONTRA LA GLOBALIZACION - Librería Altair». [Consulta: 21 febrer 2018].