Grokhovskiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrokhovskiïta

Grokhovskyita (Gro) entre altres minerals al meteorit Uakit Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCuCrS₂
EpònimVictor I. Grokhovsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit metàl·lic Uakit, Districte de Baunt, Buriàtia, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 3,4794(8) Å; c = 18,702(4) Å
Grup puntual3m - ditrigonal piramidal
Grup espacialr3m
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-065 Modifica el valor a Wikidata
SímbolGhy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La grokhovskiïta, originalment i en anglès grokhovskyite, és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de Viktor Grokhovski (Виктор Иосифович Гроховский) (n. 1947), conegut científic rus especialitzat en meteorits.

Característiques[modifica]

La grokhovskiïta és un sulfur de fórmula química CuCrS₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019, i encara resta pendent de publicació. Cristal·litza en el sistema trigonal.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu geològic de Sibèria Central, a Novosibirsk (Rússia), amb el número de catàleg: 52.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Uakit, un meteorit metàl·lic trobat l'estiu de 2015 a quatre quilòmetres de la localitat de Wakit, al districte de Baunt (Buriàtia, Rússia).[2] També ha estat descrita al meteorit Gove, trobat al Territori del Nord (Austràlia).[3] Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grokhovskiïta
  1. «Grokhovskyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 març 2022].
  2. «Uakit iron meteorite, Baunt District, Buryatia (Republic of Buryatia), Russia» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 març 2022].
  3. Bevan, Alex W. R.; Downes, Peter J.; Henry, Dermot A.; Verrall, Michael; Haines, Peter W. «The Gove relict iron meteorite from Arnhem Land, Northern Territory, Australia» (en anglès). Meteoritics & Planetary Science, 54, 8, 11-06-2019, pàg. 1710–1719. DOI: https://doi.org/10.1111/maps.13307 [Consulta: 13 març 2022].