Guerra de la Ribagorça

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarGuerra de la Ribagorça
Tipusguerra civil Modifica el valor a Wikidata
Data1581-1591
Lloccomtat de Ribagorça Modifica el valor a Wikidata
EstatCorona d'Aragó Modifica el valor a Wikidata
ResultatRenúncia de Ferran II de Ribagorça al comtat de Ribagorça en favor de la corona
Bàndols
comtat de Ribagorça vassalls de Ribagorça
Corona d'Aragó
Comandants
Ferran II de Ribagorça
Lupercio Latrás
Joan d'Àger
Diego Fernández de Cabrera

S'anomena guerra de la Ribagorça o guerra de Ribagorça a un enfrontament en el Comtat de Ribagorça a la fi del segle xvi que va marcar el final del comtat.

Ferran II de Ribagorça heretà el comtat de Ribagorça per la mort del seu pare el 1581 i hagué de fer front a la revolta dels seus vassalls ribagorçans, als quals derrotà amb la presa de Benavarri el 1587, on prengué i feu degollar el capitost Joan d'Àger[1] per restablir la seva autoritat amb el suport dels Bardaxí de Benasc, oposats a Joan d'Àger,[2] i de Luprecio de Latràs, bandoler de Bearn.[3] Els revoltats continuaren resistint, i la revolta va coincidir amb les Alteracions d'Aragó provocades a Aragó per Antonio Pérez del Hierro i el Virrei d'Aragó, Diego Fernández de Cabrera-Bobadilla y de Mendoza, comte de Chinchón i enemic de la casa de Vilafermosa, ajudat pel bandoler minyó de Montellà[4] empresonà Ferran II de Ribagorça el 1591 acusat de complicitat en les alteracions i el forçà a renunciar al comtat de Ribagorça en favor de la corona, i portat al castell de Burgos i a Miranda de Ebro, on morí.

Francesc I de Vilafermosa, germà de Ferran II va continuar la lluita pel comtat de Ribagorça, del qual s'autoanomenava Francesc I de Ribagorça fins al 1598, quan finí.

Referències[modifica]

  1. «Guerra de la Ribagorça». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Casey, James; Ardit, Manuel. España en la Edad Moderna: una historia social (en castellà). Universitat de València, 2001, p.174. ISBN 8470309498. 
  3. «1591: La fi del Comtat de Ribagorça». Tribuna.cat, 15-11-2006. Arxivat de l'original el 2011-11-18. [Consulta: 15 juliol 2011].
  4. «Quan el Pirineu era el Far West». El Periòdic, 18-11-2012. [Consulta: 20 novembre 2023].