György Márkus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGyörgy Márkus
Nom original(hu) Márkus György Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 abril 1934 Modifica el valor a Wikidata
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 octubre 2016 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Sydney (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Estatal de Moscou (–1957) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Budapest Eötvös Loránd
Universitat de Sydney Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista dels Treballadors Hongaresos (–1968) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentMarxisme i socialdemocràcia Modifica el valor a Wikidata
Influències
Premis

György Márkus (13 d'abril de 1934, Budapest - 5 d'octubre de 2016) fou un filòsof hongarès que pertanyé a l'Escola de Budapest, cercle de teòrics crítics associats amb l'obra de György Lukács.

Es graduà en filosofia a la Universitat Estatal de Moscou el 1957. Des que tornà a la seva ciutat natal fins al 1965 fou professor de la Universitat de Budapest. Entre el 1958 i el 1973 fou membre de l'Institut de Filosofia de l'Acadèmia de Ciències d'Hongria. A causa de diferències ideològiques, fou destituït dels seus càrrecs docents a Hongria el 1973 i viatjà el 1977 a Austràlia, on des del 1978 donà classes a la Universitat de Sydney. Era membre extern de l'Acadèmia Hongaresa de les Ciències. També formà part del consell editorial de la revista acadèmica Thesis Eleven: Critical Theory and Historical Sociolgy. El 2005 rebé el premi György Lukács.

A partir de l'estudi dels Manuscrits econòmics i filosòfics de 1844 de Karl Marx, considerà que hi havia una concepció filosòfico-antropològica marxista de l'ésser humà i una ontologia marxista de l'ésser social. Feu una anàlisi de la categoria "alienació".[1] Des del 1968 sobre la base d'un balanç de l'experiència dels "països socialistes", adoptà una visió crítica del marxisme i posteriorment assumí la posició del liberalisme social i la democràcia social.[2]

Referències[modifica]

  1. Lehmannm, Miklós, MTA Filozófiai Intézete (Hrsg.): Az elidegenedés- és antropológia-vita politikai összefüggései. A marxista filozófia reneszánszától a filozófusperig.
  2. Márkus, György: Nagyon szeretem a filozófia radikalitását – még ha veszélyes is. In: Neményi, László (Hrsg.): Beszélő. 3. Jahrgang, Budapest November 1996, pp. 12-22.