Horacio Capel Sáez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHoracio Capel Sáez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 febrer 1941 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Màlaga (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Múrcia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógeògraf Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Premis

Horacio Capel Sáez (Màlaga, 7 de febrer de 1941) és un geògraf i escriptor espanyol, autor de nombrosos llibres i director de nombroses tesis doctorals, reconegut especialment per la seva labor en el camp de la geografia urbana. També ha escrit llibres sobre filosofia, historiografia i altres temàtiques.[1]

Biografia[modifica]

Capel va néixer a Màlaga, Andalusia. Fins a la dècada de 1970 va realitzar recerques sobre geografia urbana, incloent anàlisi dels sistemes urbans i morfologia de les ciutats. Posteriorment va centrar els seus estudis en la teoria de la geografia i de la ciència. Des de finals de la dècada de 1980 va treballar en qüestions relacionades amb la innovació tècnica i el mitjà local.

El 1963 es gradua com a Llicenciat en filosofia i lletres en la Universitat de Múrcia. Posteriorment obté el doctorat en la secció de geografia en la Universitat de Barcelona (1972).

És un dels geògrafs que més s'ha ocupat a estudiar, al llarg de la seva carrera, sobre les noves tendències en Geografia, sense per això abandonar el seu enfocament crític. Ho mostren publicacions com Las Nuevas Geografías (1982), Geografía en Red (2009) del seu portal Web Geocrítica-Scripta Nova i Nuevas Geografías y Neogeografía (2011). En 2008 va guanyar el premi Vautrin Lud, màxima distinció que s'atorga en el camp de la Geografia.

Geografia urbana[modifica]

Durant la seva carrera ha estudiat en profunditat el fenomen de les ciutats, rebutjant el pre-concepte que sobre aquestes ha desenvolupat la cultura, i assignant-los la categoria de «millor invent humà»:

« (...) aquesta tradició de rebot a la ciutat és una visió intel·lectual, però no va de debò. Els que se'n van fora no és que siguin antiurbans; és perquè no troben habitatges a un preu assequible. Clar, a més estan en contacte amb la naturalesa, i tot això que es relaciona amb les estratègies de màrqueting dels promotors per vendre aquestes parcel·les. Sens dubte això té avantatges, però també inconvenients. Jo estic absolutament en contra d'això, perquè contribueix a augmentar el cost social de la urbanització. Hi ha tota una ideologia molt individualista, molt aïllacionista, d'anar-se a la naturalesa sense prendre en compte el cost social i econòmic d'aquesta urbanització, per viure de manera molt atomitzada... i la tradició de la ciutat compacta, on hom pot baixar a utilitzar un equipament, parlar més fàcilment, caminar de nit, tornar en taxi sense preveure què fer, tot això té un avantatge considerable. Crec que molts dels que se'n van volen viure a la ciutat, però no poden. »
— Horacio Capel[2]

Obra[modifica]

Premis i reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Horacio Capel, doctor honoris causa per la Universitat de Buenos Aires». Universitat de Barcelona, 08-10-2009. [Consulta: 22 desembre 2021].
  2. Campos, Diego; Greene, Ricardo; Páez, Pablo; Sierralta, Carlos «La ciudad es el mejor invento humano». Revista bifurcaciones [Santiago de Chile], 3, Junio-Agosto 2005. ISSN: 0718-1132. OCLC: 920391744 [Consulta: 11 març 2017].
  3. Gozálvez Pérez, Vicente. «El profesor Horacio Capel Sáez, Catedrático de Geografía Humana de la Universidad de Barcelona, ha sido galardonado con el Prix International Vautrin Lud 2008», 03-09-2008. Arxivat de l'original el 2018-06-29. [Consulta: 11 març 2017].
  4. 4,0 4,1 «Horacio Capel visita a alumnos de la licenciatura en Geografía» (en espanyol de Mèxic). UniVerso, el periódico de los universitarios. Universidad Veracruzana, 18-04-2005. Arxivat de l'original el 2021-12-22. [Consulta: 22 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]