Hywel Williams

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHywel Williams

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 maig 1953 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Pwllheli (Gal·les) Modifica el valor a Wikidata
Membre del 58è Parlament del Regne Unit
12 desembre 2019 –

Circumscripció electoral: Arfon

Membre del 57è Parlament del Regne Unit
8 juny 2017 – 6 novembre 2019 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Arfon

Membre del 56è Parlament del Regne Unit
7 maig 2015 – 3 maig 2017 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Arfon

Membre del 55è Parlament del Regne Unit
6 maig 2010 – 30 març 2015 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Arfon

Membre del 54è Parlament del Regne Unit
5 maig 2005 – 12 abril 2010 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Caernarfon (en) Tradueix

Membre del 53è Parlament del Regne Unit
7 juny 2001 – 11 abril 2005 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Caernarfon (en) Tradueix

Dades personals
FormacióUniversitat de Cardiff
Universitat de Bangor
Ysgol Glan y Môr (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Londres
Bangor Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Bangor (1985–1995) Modifica el valor a Wikidata
PartitPlaid Cymru Modifica el valor a Wikidata

Facebook: HywelWilliamsASMP Twitter (X): HywelPlaidCymru Modifica el valor a Wikidata

Hywel Williams (Pwllheli, 14 de maig de 1953) és un polític gal·lès i membre del Parlament per Plaid Cymru de la circumscripció de Caernarfon, ocupada prèviament per Dafydd Wigley, des de l'any 2001 fins al 2010 i actualment de la circumscripció d'Arfon.

Biografia[modifica]

Hywel Williams va nàixer a Pwllheli el 1953 i estudià a Ysgol Glan y Mor a la mateixa ciutat. Més endavant estudià psicologia a la Universitat de Gal·les de Cardiff i després practicà a la Universitat de Gal·les de Bangor abans d'esdevenir un professional del servei de salut mental.

Abans de la seva elecció al juny del 2001, treballava com a docent a la Universitat i consultant. També ha treballat com a director de projecte per a Gofal Cymru i com a portaveu del Grup d'Acció contra la Pobresa Juvenil a Gal·les. Ocupà diversos en organismes que dirigeixen la formació dels treballadors socials i ha estat a l'origen de moltes iniciatives per a desenvolupar els servicis socials en llengua gal·lesa.

Hywel fou elegit com a representant de la circumscripció de Caernarfon el 2001. Obtingué el 44% dels vots, i a les eleccions del 2005 més del 45% amb una majoria superior als 5.200 vots. Al maig del 2010 es presentà a la circumscripció d'Arfon on fou elegit amb el 35,98% i una majoria de 1.455 vots respecte al seu rival laborista.

A la Cambra dels Comuns del Regne Unit, Hywel pertany al Comitè dels Afers Gal·lesos que funciona molt a prop de l'Assemblea Nacional per Gal·les. Les seves missions parlamentàries al si del Plaid Cymru corresponen als àmbits de feina i pensions, minusvalidesa i salut.

Implicació a favor dels drets de les minories[modifica]

Hywel Williams s'ha destacat pel seu suport als drets de les minories. L'1 de setembre de 2007 Williams va visitar el Festival cultural kurd a Gelsenkirchen (Alemanya), i feu un discurs sobre la importància de conservar la llengua kurda. A més a més en una entrevista del 2007 el polític va expressar el seu suport per a la creació d'un Kurdistan independent tot declarant que aquest no representaria cap amenaça per a Turquia.[1]

El 2010 Williams es feu més famós encara internacionalment per la moció que presentà al Parlament del Regne Unit amb el seu partit (el Plaid Cymru) i el Partit Nacional Escocès, per donar suport a Catalunya arran de la retallada de l'Estatut de Catalunya. Aquesta moció que afirma que 'Catalunya és una nació' ha rebut el suport de més d'una dotzena de diputats de la cambra.

Williams tornà a manifestar-se una altra vegada a favor de Catalunya el 10 de setembre, el dia abans la Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa", presentant una moció al Parlament del Regne Unit que lamenta que Catalunya no pugui decidir si vol ser independent.[2]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]