Illa de São Miguel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIlla de São Miguel
São Miguel (pt) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 37° 48′ N, 25° 30′ O / 37.8°N,25.5°O / 37.8; -25.5
EstatPortugal
Regió autònomaAçores Modifica el valor a Wikidata
CapitalPonta Delgada Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població137.830 (2011) Modifica el valor a Wikidata (185,12 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticailla de São Miguel Modifica el valor a Wikidata
Part de
Superfície744,55 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesura16 (amplada) × 90 (longitud) km
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPico da Vara (1.103 m) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Pastures a São Miguel

São Miguel (en portuguès, 'Sant Miquel') és la més gran i més poblada de les illes de l'arxipèlag de les Açores, Portugal. Ocupa una superfície de 759 km² i té al voltant de 140.000 habitants, 45.000 dels quals viuen a Ponta Delgada.

Història[modifica]

El 1427, São Miguel passà a ser la segona de les illes descobertes per Gonçalo Velho Cabral on es van establir colons del Portugal continental; abans estava deshabitada. També s'hi van establir colons d'altres països com França i minories culturals com els jueus i moros. L'establiment d'una guarnició militar la va convertir en un port de pas obligatori en el trànsit cap a l'Àfrica i l'Àsia. El clima suau i plujós i els sòls volcànics fèrtils van fer que s'hi cultivés la canya de sucre i més tard el colorant orceïna, que s'exportava a Flandes.

La primera capital de l'illa va ser Vila Franca do Campo, que va ser destruïda per un terratrèmol el 1522. Llavors, la capital es va traslladar a Ponta Delgada el 1546.

El 1580, en la crisi de la successió portuguesa, van guanyar la Batalla de Vila Franca contra França que donava suport al pretendent al tron portuguès António, Prior de Crato. Durant aquest temps el volcà Fogo 2 va entrar en erupció i va destruir Ponta Delgada, amb 250 morts.

Amb la guerra de restauració portuguesa de 1640, l'illa recuperà la seva posició de centre comercial amb nous contactes amb el Brasil. Aleshores s'exportaven taronges a la Gran Bretanya. Després de 1831 i el període de les guerres liberals es va construir el port de Ponta Delgada i es van inicar nous conreus com el te, la pinya americana i el tabac. També es va desenvolupar la pesca i la resta de l'agricultura.

Geografia[modifica]

Lagoa do Fogo (llac de foc)

São Miguel està biseccionat per moltes falles en la triple unió de les plaques tectòniques d'Euràsia, Àfrica i Nord-americana. Hi ha hagut diversos increments de la superfície pel vulcanisme des de fa 4 milions d'anys fins a 5.000 anys.

Encara hi ha laurisilva, però la majoria ha estat substituïda pels conreus i els arbres exòics del gènere cryptomeria. Hi ha fonts calentes (caldeiras), generalment al centre de l'illa.

Entre Sete Cidades i Fogo hi ha un camp volcànic amb 270 volcans. S'stima que en els darrers 3.000 anys hi ha hagut 19 erupcions volcàniques, la més famosa de les quals fou la que va tenir lloc el 1652.

El punt més alt de l'illa de São Miguel és el Pico da Vara, a 1,103 m.

Clima[modifica]

Com les altres illes de l'arxipèlag, São Miguel està influïda per vents i corrents oceànics, en particular el corrent del Golf. Per això les temperatures són moderades, entre una mitjana de 14 °C a l'hivern i 21 °C a l'estiu. La pluviometria és d'uns 800 litres l'any i l'hivern és l'estació més plujosa.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Notes
Fonts
  • Carmo, R. Geologia estrutural da região Povoação – Nordeste (ilha de S. Miguel, Açores). Tese de Mestrado em Vulcanologia e Avaliação de Riscos Geológicos. Universidade dos Açores, Departamento de Geociências, 2004, p. 121 pp. 
  • Carmo, R. Caracterização da actividade vulcânica da ilha de S. Miguel (Açores): vulcanismo basáltico recente e zonas de desgaseificação. Avaliação de riscos. Tese de Doutoramento no ramo de Geologia, especialidade de Vulcanologia.. Universidade dos Açores, Departamento de Geociências, 2000, p. 248 pp. 
  • Ferreira, T.; Tanguy, Jean-Claude. Volcanoes of Europe. Oxford University Press, 2001, p. 243 pp. ISBN 0-19-521754-3. 
  • Gaspar, J.L.; Ferreira, T., Queiroz, G., Wallenstein, N., Pacheco, J., Guest, J., Duncan, A. and P. Cole. Evolução morfoestrutural do vulcão das Furnas (ilha de S. Miguel, Açores). IV Congresso Nacional de Geologia.. Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Museu e laboratório Mineralógico e Geológico, Mem. 4., 1995, p. 999–1003 pp. 
  • Queiroz, G. Vulcão das Sete Cidades (S. Miguel, Açores): História eruptiva e avaliação do Hazard.Tese de doutoramento no ramo de Geologia, especialidade de Vulcanologia.. Universidade dos Açores, Departamento de Geociências, 1997, p. 2226 pp.. 
  • Wallenstein, N. Estudo da história eruptiva recente e do comportamento eruptivo do vulcão do Fogo (S. Miguel, Açores). Avaliação preliminar do hazard. Tese de doutoramento no ramo de Geologia, especialidade de Vulcanologia.. Universidade dos Açores, Departamento de Geociências, 1999, p. 266 pp.. 
  • Zbyszewsky, G.; Moitinho de Almeida, F., Veiga Ferreira, O., and C.T. de Assunção. Notícia explicativa da Folha “B”, da ilha S. Miguel (Açores) da Carta Geológica de Portugal na escala 1:50000.. Publ. Serviços. Geológicos de Portugal, Lisboa, 1958, p. 37 pp.. 
  • Zbyszewsky, G.; Veiga Ferreira, O., and C.T. de Assunção. Notícia explicativa da Folha “A”, da ilha S. Miguel (Açores) da Carta Geológica de Portugal na escala 1:50000.. Serviços. Geológicos de Portugal, Lisboa, 1959, p. 22 pp.. 
  • Zbyszewsky, G. Étude geologique de l'ile de S. Miguel (Açores).. Comunicações Serviços Geológicos de Portuga, 45l, 1961, p. 5–79 pp.. 
  • Global Volcanism Program: Azores

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa de São Miguel