Iniciativa Nacional Palestina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióIniciativa Nacional Palestina
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticasocialisme democràtic
secularisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació17 juny 2002, Ramal·lah Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deAliança Progressista
Internacional Socialista Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaMustafa Barghouti Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webalmubadara.org Modifica el valor a Wikidata

Iniciativa Nacional palestina (en àrab: المبادرة الوطنية الفلسطينية, al-Mubādara al-Waṭaniyya al-Filasṭīniyya) és un partit polític palestí dirigit per Mustafa Barghouti.

La seva creació es va anunciar el 17 de juny de 2002 a Ramallah (Cisjordània), amb Haidar Abdel-Shafi, Mustafa Barghouthi i Ibrahim Dakkak al capdavant. El PNI es veu com a "tercera força democràtica" en la política palestina i s'oposa al bipartidisme entre Fatah (a qui acusen de corrupte i no-democràtic) i Hamàs (considerat extremista i fonamentalista).

Ideologia[modifica]

La carta fundacional del PNI declara:

"Només a través de l'establiment d'un estat sobirà palestí, independent i viable en tots dels territoris que va ocupar Israel el 1967, ambJerusalem est com a capital, pot aconseguir una pau justa. La Iniciativa demana la implementació de les resolucions de les Nacions Unides que exigèixen la retirada de l'exèrcit israelià de Cisjordània i Gaza i es reconegui el dret de retorn de tots els refugiats palestins".

El PNI defineix aquests punts bàsica com objectius col·lectiu de tot el poble palestí, però veu necessari democratitzar i unir el moviment palestí, amb el focus en l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). Ha fet campanya extensament per una reforma democràtica dins de la ANP i defensa un govern d'emergència nacional que inclogui totes les faccions (incloent Hamàs) com a mitjans de parar l'autocràcia de la política palestina.

El PNI reclama el proclamation d'una direcció política sola, escollida democràticament i una política única per aconseguir aquests objectius. El PNI defensa que els mètodes van utilitzar haurien de basar-se en una reversió de la intifada i una lluita continuada per mitjans pacífics. No té branca armada, però no renuncia al dret de resistència davant l'ocupació.

Base social[modifica]

El PNI està dirigit principalment per intel·lectuals seculars, alguns d'ells membres anteriors del Partit del Poble Palestí. És fortament arrelat en organitzacions de societat civil i té connexions extenses amb suport i ajut estranger.

El PNI ha obtingut algun suport entre exiliats palestins, més notablement l'Edward Said, però és extremadament dèbil o inexistent en general comunitats de refugiat a Jordània, Líban i Síria.

La Iniciativa està dirigida per un Secretari General, amb Mustafa Barghouti ocupant el càrrec des de la seva fundació.