Jaciments mesolítics i paleolítics de l'Alt Urgell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Alt Urgell és una comarca de Catalunya localitzada als Pirineus i que forma part de la província de Lleida.

Llistat de jaciments[modifica]

Nom Municipi Descripció Troballes
Campabadal Basella Es tracta de un jaciment a l'aire lliure encara no excavat amb diverses ocupacions al llarg de la història, amb una cronologia inicial del 33 000 ane i situat a una finca privada de Campabadal, al costat del riu Segre.
La Fita Coll de Nargó El jaciment va ser descobert durant la realització de la Carta Arqueològica de l'Alt Urgell. Consisteix en una sèrie de fragments lítics en superfície. Fragments lítics en superfície possiblement relacionats amb les restes dels dòlmens propers.
Camí dels Obacs de Cal Tonillo Peramola Tipificat com lloc d'habitació, la cronologia s'ha establert entre el 600 000 i el 120 000. Dues roques tallades de gran mida
Costa del Rumbau Peramola El jaciment de La Costa del Rumbau es troba a una zona de talussos a la Roca de Rumbau. En tota aquesta àrea, es va constar la presència de indústria lítica en superfície, tallada sobre còdol, malgrat no trobar-se aquesta zona afectada per les terrasses fluvials quaternàries del Segre. Les troballes, totes en superfície, consten de una sèrie de objectes de indústria lítica, tallada sobre còdol.
Taller de Indústria de Lo Boix Peramola Situat a una explotació agropecuària del municipi de Peramola (Alt Urgell) i datat al paleolític inferior mig (120 000 – 50 000 ane), el jaciment consisteix en un conjunt d'indústriasobre còdol situat a una terrassa quaternària del Segre. Se interpreta com un centre de producció i d'explotació lítica. La indústria que es troba és de tipus microlític, concretament, choppers, chooping-tools i bifacials, així com un gran nombre de destrals i fragments de destrals polides, però no formen concentracions clares.
Tossal de Cortiuda Peramola Lloc d'habitació sense estructures. A nivell de ceràmica, un mugró, 2 fragments d'acanalats, un fragment de nansa i un fragment informe amb cordó.

Quant a indústria lítica, tenim peces paleolítiques en còdol i ndústria lítica sobre sílex, destacant la presència de micròlits sobre fragments de làmina.

La Vinya del Taulé Peramola Jaciment arqueològic, també conegut com Terraplè del Felip, localitzat en uns camps de conreu de cereal i vinya, en plena explotació agropecuària, sobre una poc densa terrassa fluvial del Segre. S'hi ha recollit en superfície macroindústria lítica sobre còdols tallats en forma de Choopers, Chooping-tools i bifacials sobre roques dures locals de la mateixa terrassa fluvial entre les que són habituals la corneana o cornubianita. El material aflora en superfície periòdicament per les remocions de terra degudes a les feines agrícoles.
La Vinya Peramola Es tracta d'un jaciment paleolític a l'aire lliure, situat sobre una de les terrasses del riu Segre, a uns camps plantats de vinya d'una exploració agropecuària. A la zona aparegueren còdols tallats i asclats que reprodueixen les morfologies característiques del Paleolític Inferior i Mitjà.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]