Jasrouxita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralJasrouxita
Fórmula químicaAg16Pb₄(Sb24As16)S72
EpònimJas Roux (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusJas Roux, La Chapelle-en-Valgaudemar (La Chapelle-en-Valgaudémar), Alts Alps, Provença – Alps – Costa Blava, França
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 8,2917Å; b = 19,101Å; c = 19,487Å; α = 89,731°; β = 83,446°; γ = 89,944°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialgrup espacial 1 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2012-058
SímbolJrx Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La jasrouxita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom de la localitat francesa de Jas Roux, on va ser descoberta, és a dir, la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La jasrouxita és una sulfosal de fórmula química Ag16Pb₄(Sb24As16)S72. Cristal·litza en el sistema triclínic. Es troba en forma de grans anèdrics de fins a diversos mil·límetres de grandària, així com en forma d'agregats de grans de més de 10 mm de diàmetre. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al Departament d'Enginyeria de Materials i Física de la Universitat de Salzburg, a Àustria, amb el nombre de mostra 15006.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en les primeres etapes amb contingut de plom del període de mineralització dels elements tal·li, arsènic i antimoni. Va ser descoberta a la localitat de Jas Roux, a La Chapelle-en-Valgaudemar, als Alts Alps (Provença – Alps – Costa Blava, França), on sol trobar-se associada a altres minerals com: estibnita, smithita, realgar i boscardinita.

Referències[modifica]

  1. «Jasrouxite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 juny 2017].