Jennifer Quiles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJennifer Quiles
Biografia
Naixement1968 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort2005 Modifica el valor a Wikidata (36/37 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata
Portades de les publicacions de Jennifer Quiles i de l'obra col·lectiva "Otras Voces" on apareix un relat de l'autora.

Jennifer Quiles (Londres, 1968 - Barcelona, 2005) fou una periodista, escriptora i activista lesbiana catalana.

Autora del considerat com a primer manual d'autoajuda per a dones lesbianes i bisexuals editat a Catalunya i a l'Estat espanyol,[1] Más que amigas, dirigit no sols a les dones que se senten o s'han sentit algun cop atretes per altres dones, sinó també "a totes les persones que senten curiositat per les relacions afectivo-sexuals entre dones i volen ampliar els seus coneixements per sobre de tòpics i idees equivocades".[2]

Vida i carrera professional[modifica]

Dos anys després d'haver nascut, la seva família es va traslladar a viure a Barcelona. Jennifer es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va estudiar filologia hispànica a la Universitat de Barcelona (UB). Va iniciar la seva carrera periodística a una televisió local barcelonina i als diaris Avui i La Vanguardia. L'any 1992 va entrar a treballar a El Mundo Deportivo, on hi va estar més d'una dècada. A partir del 2001 fou activa col·laboradora de la revista Nosotras, la qual, juntament amb la revista Dos.dos., que va fundar i dirigir, estaven destinades eminentment a dones lesbianes i bisexuals.

Va formar part de la Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya i va participar en les Primeras Jornadas Lésbicas de la FELGT (Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transsexuales y Bisexuales)[3] celebrades l'any 2003 a Madrid, amb una ponència.[4] En ella, va reflexionar sobre els valors negatius que la nostra societat ha donat i dona al fet de ser dona i de ser lesbiana, una equació negativa que cal transformar, gràcies sobretot a l'activisme i a la visibilitat.

A la primavera de l'any 2002 va publicar el llibre Más que amigas,[5] considerat com a primer manual d'autoajuda per a dones lesbianes i bisexuals editat a Catalunya i a l'Estat Espanyol. Aquell mateix any es publica l'obra col·lectiva Otras Voces, Jennifer hi contribueix amb el relat lèsbic "Bajo las buganvillas".[6]

Mor el 21 de març de 2005, als 37 anys, a causa d'un càncer. La seva mare, família i les seves editores li van retre homenatge amb la publicació pòstuma de la novel·la Rápida Infernal, una obra inacabada, que també inclou els tres relats inèdits: "Fetiche", "Ven" i "Invertida".[7] La novel·la és una trepidant història d'amor situada a l'Oest americà que va néixer inicialment com a fanfic de la sèrie televisiva Xena. Hi ha un estudi centrat en aquest llibre que analitza la contribució de la narrativa de Jennifer Quiles a normalitzar l'existència lesbiana, a destruir l'estigma tràgic i a crear un sentiment de comunitat.[8]

Llegat[modifica]

La importància del llegat de Jennifer Quiles es fa patent tant en el vídeo homenatge que va realitzar la FELGTB, que es pot veure en xarxa,[9] com al fet de la convocatòria, a partir de l'any 2008, dels "premios a la visibilidad lésbica Jennifer Quiles". Els primers es van lliurar a Sevilla i li van concedir a ella el de lesbiana visible a títol pòstum. L'objectiu, segons la FELGTB, fou el de premiar la visibilitat lèsbica i homenatjar a una de les promotores del canvi de mentalitat a la població lèsbica respecte a la pròpia visibilitat.

A més, el desembre de 2005, al CCCB, a l'activitat de BarceDona+Cine VI Ed. (16-18 dic.) se li va fer un homenatge.[10]

És una de les dones a qui se li ha dedicat un programa a Desconocidas&Fascinantes de InOutRadio,[11] realitzat per Isabel Franc, reconeguda escriptora i destacable activista lesbiana, que va conèixer i compartir amistat amb Jennifer Quiles. I, encara que sigui un breu perfil, els seus llibres i ella mateixa són mencionades a nombroses webs (Editorial Egales,[12] Llibreria Berkana,[13] Ambiente G,[14] LesbianLips.).[15]

Els seus llibres s'han inclòs a bibliografies divulgatives d'àmbit català com l'anomenada Cultura Gai, lèsbica i transsexual. Bibliografia selectiva.

Totes les referències que hi ha transmeten que Jennifer Quiles fou una dona accessible, plena de vitalitat i amb un gran sentit de l'humor.[9] Una dona que va contribuir, amb la seva militància, savoir faire i amb les seves publicacions, que innumerables dones, a qui agraden altres dones, s'acceptin i estiguin orgulloses de ser com són, lluitant contra els complexos i els falsos prejudicis.[16]

Obra publicada[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Desconocidas & Fascinantes: 'Jennifer Quiles, sin pelos en la lengua por Isabel Franc». InOutRadio. [Consulta: 28 desembre 2023].
  2. Quiles, Jennifer. Más que amigas. Barcelona: Plaza&Janés Editores, 2002. ISBN 84-01-37751-X. 
  3. «Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales».
  4. Ponència de Jennifer Quiles a les 1as Jornadas Lésbicas de la FELGT. Madrid, 2003. 14'30" (youtube: _zr8K9nwSJ8).
  5. Più che amiche: manuale di autoaiuto per donne che amano le donne. Edit. Castelvecchi, 2006, 293 pp.
  6. Quiles, Jennifer «Bajo las buganvillas» (en castellà). Otras Voces. Editorial Egales [Barcelona-Madrid], 2002, pàg. 175-188.
  7. Quiles, Jennifer. Rápida Infernal (en castellà). Barcelona-Madrid: Editorial Egales, 2006. ISBN 84-88052-01-4. 
  8. Toda Iglesia, María Ángeles «Dos cabalgan juntas: reescritura y militancia en la narrativa de Jennifer Quiles». NORANDI, Elina (coord.): Ellas y nosotras. Estudios lesbianos sobre literatura escrita en castellano. Ed. Egales. Barcelona-Madrid, 2009., 2009, pàg. 133-150.
  9. 9,0 9,1 «Vídeo homenaje a Jennifer Quiles (3'25")». Área de Políticas Lésbicas FELGTB - Chirla Productions. [Consulta: Desembre 2017].
  10. «CCCB Activitats BarceDona», 16-18 desembre 2005. [Consulta: Desembre 2017].
  11. «InOutRadio, la radio lésbica » Desconocidas & Fascinantes: ‘Jennifer Quiles, sin pelos en la lengua por Isabel Franc» (en espanyol europeu). [Consulta: 26 desembre 2017].
  12. «Editorial Egales - Jennifer Quiles» (en castellà). [Consulta: 26 desembre 2017].
  13. «Berkana, Librería gay y lesbiana - Jennifer Quiles» (en castellà). [Consulta: 26 desembre 2017].
  14. «Hoy hace dos años que murió Jennifer Quiles | Ambiente G» (en castellà). Ambiente G, 21-03-2007. Arxivat de l'original el 2017-12-30 [Consulta: 29 desembre 2017].
  15. «Egalés publica el fanfic inacabado de Jennifer Quiles» (en castellà). Lesbian Lips.
  16. «“Desconocidas & Fascinantes: 'Jennifer Quiles, sin pelos en la lengua por Isabel Franc”». Inoutradio.. [Consulta: 12 novembre 2018].