Bisexualitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bisexualitat
Bandera de l'orgull bisexual

Bisexualitat és l'orientació sexual que fa referència a l'estètica, l'amor, o el desig sexual cap a individus d'ambdós gèneres o de qualsevol sexe.[1]

Encara que s'ha observat en gran varietat de formes a totes les societats humanes de les quals queda registre escrit, la bisexualitat només ha estat objecte d'estudi seriós des de la segona meitat del segle XX, i encara hi ha desacords sobre la seva prevalença i naturalesa.

Actualment es parla de pomosexualitat (o sexualitat post-moderna), pansexualitat i omnisexualitat, per a fer referència a aquest concepte.

Dins de la tradició occidental, se sol donar carta de naturalesa a la bisexualitat des de l'antiga Grècia doncs, segons les fonts existents, aquest tipus de relacions eren practicades fins i tot pels mateixos reis o governadors Grècia (un d'ells va ser Alexandre el Gran).

Alguns estudis, entre ells els estudis Comportament sexual de l'home (1948) i Comportament sexual de la dona (1953) de Alfred Kinsey, han mostrat que la major part de la població sembla ser almenys lleugerament bisexual. La majoria té certa atracció cap a ambdós sexes, encara que se sol preferir un.

Segons les enquestes de Kinsey, només el 5%-10% de la població pot ser considerada com exclusivament heterosexual o homosexual, de manera que la resta (entre un 80% i un 90%) dels homes i dones estudiats eren bisexuals. Només un 5% d'aquests no tenien cap preferència especial entre homes i dones.

Bifòbia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Bifòbia

La bifòbia és un neologisme que fa referència al rebuig cap a les persones bisexuals o cap a la bisexualitat mateixa. Es refereix al punt de vista que les persones han de pertànyer obligatòriament a alguna de les altres dues orientacions sexuals: heterosexualitat o homosexualitat (monosexualitat obligatòria). Les persones bisexuals poden ser objecte d'atacs bifòbics doncs se'ls exigeix una suposada "definició" de la seva orientació sexual en termes dicotòmics d'una o altra, però, la bisexualitat és una orientació tan definida com les altres; a part d'això, altres motivacions per a tal rebuig són donades per un "estereotip" molt difós sobre la comunitat bisexual: la suposada promiscuïtat inherent a la seva condició sexual, i rumors malintencionats sobre el fet que la comunitat bisexual és responsable de difondre entre les comunitats homosexual, heterosexual i la mateixa comunitat bisexual, diferents malalties sexuals com la sífilis, la sida o l'herpes genital, entre altres, per la mateixa promiscuïtat de la qual són acusats, a més de la seva capacitat en la major part dels casos de transcendir de la seva pròpia comunitat i endinsar-se dins de les comunitats homosexual i/o heterosexual indistintament amb finalitats sexuals i/o en la recerca de pertinença a una comunitat diferent a la seva.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «bisexualitat». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisexualitat Modifica l'enllaç a Wikidata