Jesús García i Pastor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJesús García i Pastor
Biografia
Naixement4 març 1915 Modifica el valor a Wikidata
Requena Modifica el valor a Wikidata
Mort28 febrer 2009 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbibliotecari, historiador, arxiver, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Jesús García i Pastor (Requena, Plana d'Utiel, País Valencià, 4 de març de 1915 - Sant Cugat del Vallès, 28 de febrer de 2009) fou un bibliotecari, arxiver, historiador i escriptor valencià.

Llicenciat en Filosofia i Lletres, en l'especialitat d'història a València, el 1942 ingressà en el Cos Facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs. El seu primer destí fou a l'Arxiu de la Delegació d’Hisenda de Palma, i el 1947 fou nomenat director de la Biblioteca Provincial, situada a l'edifici del Convent de Monti-sion de Palma, i s'encarregà se redactar el catàleg d'incunables de la biblioteca i el de manuscrits. Combinà la tasca de bibliotecari amb la de professor de Llatí i Grec. S'encarregà de catalogar el fons Joan Estelrich i el fons del músic i director de la Capella Clàssica, Joan Maria Thomàs. El gener del 1985 es jubilà com a director de la Biblioteca Pública de Mallorca i, amb motiu d'aquest fet, la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears edità un llibre homenatge a la seva tasca com a bibliotecari i arxiver titulat Homenatge a D. Jesús García Pastor: bibliotecari.[1][2][3]

Garcia Pastor fou també un excursionista decidit, que començà a participar, a mitjans dels anys cinquanta, a les excursions que organitzava el Foment del Turisme de Mallorca. Des d'aquest vessant, cal destacar, la seva magna obra, com a autor i editor, titulada Rutes Amagades de Mallorca, una col·lecció de 83 fascicles que suposen altres tants itineraris, reunits en vuit volums i publicats entre els anys 1964 i 1980, amb nombroses fotografies, en blanc i negre, que avui són un monumental testimoni de la Mallorca més recòndita d'aquells anys, essent també una peça clau en el foment l'excursionisme i del coneixement de la natura mallorquina.[2]

Publicacions [1][modifica]

  • Catálogo de incunables de la Biblioteca Pública de Palma de Mallorca (1951)
  • Inventario de manuscritos del Estado en Mallorca (1989, en col·laboració amb M. Marsa)
  • Manuscritos lulianos antiguos de la Biblioteca Pública de Palma (1962, amb J.N. Hillgarth)
  • Rutas escondidas de Mallorca (1977)
  • Camins i paisatges: itineraris culturals per l'illa de Mallorca (1992, amb G. Valero)
  • Antología de poesías paisajísticas mallorquinas traducidas por J. García Pastor para su obra Rutas escondidas de Mallorca (1977)
  • Manuscritos Lulianos Modernos de la Biblioteca Pública de Palma (1964)
  • Manuscritos Lulianos Modernos de la Biblioteca Pública de Palma (1963, amb L. Pérez Martínez)
  • Manuscritos Lulianos de la Biblioteca Pública de Palma (1965, amb J.N. Hillgarth i L. Pérez Martínez).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Jesús García i Pastor». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana [Consulta: 9 setembre 2022].
  2. 2,0 2,1 Valero i Martí, Gaspar «Jesús Garcia Pastor, trescador de les rutes amagades». Diari de Mallorca, 20·03·2009 [Consulta: 9 setembre 2022].
  3. «Jesús García Pastor: un enamorat de Mallorca». Biblioteca Digital de les Illes Balears: Rutes amagades de Mallorca. Universitat de les Illes Balears. [Consulta: 9 setembre 2022].

Bibliografia[modifica]