Joana Barbany i Freixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoana Barbany i Freixa

(2021, Girona) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 desembre 1973 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Directora general Societat Digital de la Generalitat de Catalunya
2018 – 2022
← cap valor – Liliana Arroyo i Moliner →
Regidora de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
2011 – 2018 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Pompeu Fabra - periodisme
Universitat de Vic
Universitat Oberta de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomunicadora, política Modifica el valor a Wikidata
PartitJunts per Catalunya (2021–)
Partit Demòcrata Europeu Català (2016–2021)
Convergència Democràtica de Catalunya (–2016) Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): joanabarbany Instagram: joanabarbany LinkedIn: joanabarbany Modifica el valor a Wikidata

Joana Barbany i Freixa (Barcelona, 22 de desembre de 1973) és una comunicadora digital i política catalana,[1] professional del sector TIC amb més de 20 anys d’experiència vinculada al món digital i les noves tecnologies tant al sector públic com privat.

Trajectòria[modifica]

Llicenciada en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de Vic (UVIC). A més, disposa d'un màster en Comunicació Empresarial i Tecnologies Digitals (UPF-BSM) i un Postgrau en Gestió del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Va completar els seus estudis amb programes de lideratge a ESADE, IESE i AED.

La seva carrera professional s'ha centrat en la comunicació digital i la consultoria estratègica i d'organitzacions. Durant la seva trajectòria professional ha exercit diversos càrrecs en l'administració relacionats amb la comunicació i les plataformes digitals.

Entre 2011 i 2017 fou estat regidora de Comunicació, Informació, Atenció Ciutadana, Promoció de la Ciutat i Tecnologia i tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, com a part de l'equip de govern de Convergència Democràtica de Catalunya. El juny del 2018 va ser nomenada directora general de la Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, dins l'equip del conseller Jordi Puigneró,[2][3] fins que va ser destituïda el novembre de 2022 a conseqüència de la sortida de Junts del govern de coalició amb ERC.[4] Ha format part del Consell d’Administració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i d’ ESADE Creapolis, així com de Consellera assessora o Patrona de diferents entitats, com la UOC, Barcelona Digital Talent-MWC o Women in Mobile.

En relació al sector privat, s'ha especialitzat en la consultoria estratègica de projectes per empreses del sector digital com LaviniaTC o LTCProject. Actualment és Directora de desenvolupament de Negoci a Technology by Page Group.[5] També exerceix de consultora i assessora experta en temes relacionats amb l’impacte de la tecnologia i les ESG per empreses com Roca Salvatella, Ship2B i AticcoLab.[6] També és membre del Patronat de la Fundació Innovació, Recerca i Tecnologia Educativa (Firtedu).

Ha treballat per a la igualtat d’oportunitats i la reducció de la bretxa digital, en especial aquella destinada a fomentar la major presència de les dones al sector digital i tecnològic. És ambaixadora de la xarxa internacional Women in tech, membre de l'European Women on Boards, i ha estat mentora a l’associació Technovation.[7][8]

El 2023 va publicar el seu primer llibre “Rehumanizando la Tecnología” (editorial Profit), en el que reflexiona sobre l’impacte de la tecnologia en les persones, l’empresa i la societat. El 2024 va sortir la versió en català del llibre.[9][10]

Referències[modifica]

  1. «Joana Barbany». Revista Idees. Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 19 juliol 2020].
  2. «Joana Barbany dirigirá el área de Sociedad Digital del nuevo Govern». La Vanguardia, 12-06-2018 [Consulta: 19 juliol 2020].
  3. Guinó, Àgata «Joana Barbany, nova directora general de Societat Digital de la Generalitat És tinent d'alcalde Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert a l'Ajuntament de Sant Cugat». Tot Sant Cugat, 12-06-2018 [Consulta: 19 juliol 2020].
  4. «Joana Barbany i Freixa». Gencat.cat. [Consulta: 3 abril 2023].
  5. Redacció. «Joana Barbany fitxa per Page Group», 04-01-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  6. «Joana Barbany - Freixa» (en castellà). [Consulta: 13 novembre 2023].
  7. Coca, Maria Teresa. «Nace Women in Tech Barcelona para empoderar el talento digital y tecnológico» (en espanyol europeu), 20-06-2022. [Consulta: 13 novembre 2023].
  8. «Joana Barbany» (en espanyol europeu). [Consulta: 13 novembre 2023].
  9. «Rehumanizando la Tecnología joana barbany - Cerca de Google». [Consulta: 13 novembre 2023].
  10. «Comprar libro Rehumanitzant la tecnologia de Joana Barbany» (en castellà). [Consulta: 10 abril 2024].