José de Armendáriz y Perurena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: José de Armendáriz)
Infotaula de personaJosé de Armendáriz y Perurena

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) José de Armendáriz Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 novembre 1670 Modifica el valor a Wikidata
Pamplona Modifica el valor a Wikidata
Mort16 abril 1740 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Virrei del Perú
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
Premis

José de Armendáriz y Perurena (Ribaforada, Navarra, 1670 - Madrid, 1740), I marqués de Castelfuerte, fou un militar i funcionari espanyol partidari de Felip V durant la Guerra de Successió Espanyola, fou virrei del Perú.

Fill de Juan de Armendáriz y García de Usechi i de María Josefa Perurena y Muguiro, tenia un germà de nom Juan Francisco.[1] Inicià la seva carrera militar servint de capità de cavalleria i lluità durant la Guerra dels Nou Anys al Flandes Espanyol lluitant a la batalla de Fleurus (1690) i batalla de Neerwinden (1693). Passà com a mestre de camp del cos de dragons, i participà en la Presa de Palamós i el Setge de Barcelona (1697). Amb l'entronització de la nova dinastia Borbó, restà fidel a Felip V. Destinat a Nàpols i ascendit a brigadier, participà en la fracassada campanya d'invasió borbònica de Portugal el 1704 i en el fracassat setge per recuperar Gibraltar (1704-1705) ja com a mariscal de camp. Promogut a tinent general (1706), exercí càrrecs a Extremadura; comandà les tropes borbòniques a la ó las tropas reales en la batalla de La Gudiña (1709) i tingué una notable participació en la Batalla de Villaviciosa (1710). Fou premiat amb l'Orde de Santiago i com tal beneficiat amb les comandes de Montizón i Chiclana, a més d'atorgar-se-li el títol de marqués de Castelfuerte el 30 de juny de 1711. Continuà avançant en la conquesta borbònica del regne d'Aragó i lluità en la campanya de Catalunya (1713-1714).

Acabada la guerra fou nomenat governador militar de Tarragona. Posteriorment prengué part en la conquesta de Sardenya i durant la campanya de Sicília contribuí en la presa de Messina i Francavilla (1718). Posteriorment fou nomenat governador i capità general de Guipúscoa i el 1723 Felip V el nomenà Virrei del Perú. Salpà de Cadis el 31 de desembre de 1723 i a Lima prengué possessió del govern el 14 de maig de 1724. Retornat posteriorment, morí a Madrid sense descendència el 16 d'abril de 1740 i els seus càrrecs nobiliaris passaren al seu germà.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: José de Armendáriz y Perurena
  1. [enllaç sense format] http://www.euskalnet.net/laviana/gen_bascas/armendariz.htm Historia de personales ilustres de apellido vasco