Juan Montalvo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Montalvo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 abril 1832 Modifica el valor a Wikidata
Ambato (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 1889 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTuberculosi Modifica el valor a Wikidata (Tuberculosi Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
OcupacióMyotonic dystrophy. Part II. A clinical study of 96 patients (en) Tradueix, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeClotilde Cerdà i Bosch Modifica el valor a Wikidata

Juan Montalvo (Ambato, Equador, 1832París 1889), escriptor equatorià, considerat un dels millors assagistes americans en castellà del segle xix.[1]

Montalvo fou educat a França i a Itàlia i retornà a l'Equador el 1860, on inicià la seva lluita contra el govern de Gabriel García Moreno. Creà la revista El Cosmopolita on defenia la llibertat religiosa i política. El 1870 s'exilà a França i després a Colòmbia, des d'on influïa a la política equatoriana amb els seus escrits, com La dictadura perpetua on criticava a García Moreno.

Posteriorment, amb el govern d'Antonio Borrero, intentà infructuosament que el president convoqués una assemblea constituent per redactar una nova constitució. El 1876 creà el diari El Regenerador. Amb l'accés al poder del dictador Ignacio de Veintemilla Montalvo tornà als seus escrits més combatius, els millors de la seva producció, com Las Catilinarias (1880), els Siete Tratados (1882) i La Mercurial Eclesiástica (1884). A Las Catilinarias desqualifica violentament a Veintemilla i anima al poble a revoltar-se.

Montalvo és un dels assagistes més brillants americans del segle xix. S'inscriu en els corrents anticlericals i romàntics de l'època i destaca pel domini de la llengua castellana i per l'hàbil ús de la sàtira literària.

Referències[modifica]

  1. Pérez, Galo René. Literatura del Ecuador (cuatrocientos años): crítica y selecciones. Editorial Abya Yala, 2001, p. 124–128. ISBN 978-9978-04-676-0. 

Bibliografia[modifica]

  • . Presses Univ. Franche-Comté, 1976. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juan Montalvo