Koreguajes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàKoreguajes
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total2.106
Llenguacoreguaje Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatColòmbia Modifica el valor a Wikidata

Els koreguajes, Korébajü o Koré pâín denominació: Korebaju, que significa "fills de la terra" són un poble indígena de Caquetá, a Colòmbia. Anteriorment se'ls coneixia com Guajes, Payagaxes, Guaques i Piojés.

Ubicació geogràfica[modifica]

Estan situats des de la capçalera municipal de Puerto Milán (Caquetá) fins la inspecció de Peñas Blancas, municipi de Solano (Caquetá). Estan als afluents del riu Orteguaza, Peneya, Mekaya, Erichá i Consaya.

Idioma[modifica]

El seu idioma fa part de la branca occidental de la família tucana. Els seus llinatges són patrilineals i exògams. Actualment es conserven set llinatges.[1] Així mateix, la llengua Korebaju (ko'reuaju) és parlada en 27 assentaments que es troben al llarg dels rius Orteguaza, Peneya, Mekaya, Erichá i Consaya (konsaya).

Economia[modifica]

La seva economia depèn de la agricultura, la pesca i la artesania. Conreen iuca, mafafas, nyams, blat de moro, coca, plàtans i diversos fruiters. Pesquen amb arc saogububü, fletxes o arpons saoyo. Les dones fabriquen artefactes de fang, com les olles totoro per a cuinar i per a torrar la coca, els suports toasa, i la paella o "budare" sohkowa per a preparar el casabe de iuca; també teixeixen motxilles misirü amb fibra de cumare, amb la qual els homes fabriquen les hamacas hâurü. Elaboren canoes yowü i rems yowati per navegar pels rius.[2][3]

Cultura[modifica]

El vestit tradicional per a homes i dones és una túnica de cotó o "cusma" hu'irepa kâa, que cau de les espatlles als genolls. Acostumaven usar diàriament nombrosos collarets, aretes, narigueras i bandes, encara que actualment no els porten en la vida quotidiana, amb excepció del yai (xaman).[3]

Referències[modifica]

  1. Coreguaje a todacolombia.com
  2. Telban, Blaz (1988) "Koreguaje"; Grupos Étnicos de Colombia. Etnografía y Bibliografía: 299-303. Cayambe: Ediciones Abya-Yala.
  3. 3,0 3,1 Muller de Young, Carolyn y Dorothy Cook (1978) "Coreguaje"; Aspectos de la Cultura Material de Grupos Étnicos de Colombia II: 161-180. ILV. Lomalinda: Editorial Townsend.